Supersygehuse bygger operationsstuer med ventilation, der har svært ved at overholde renhedskrav

Foto : Opvent

Supersygehuse bygger operationsstuer med ventilation, der har svært ved at overholde renhedskrav

En ny undersøgelse har vist, at mange operationsstuer med turbulent ventilation ikke kan overholde SSIs renhedskrav. Det øger risikoen for invaliderende og potentielt livstruende infektioner. Mange nye sygehuse har eller får samme type ventilation, selvom alternativet er mere sikkert og mindre energikrævende. 
Hvert år får omkring 20.000 danskere et nyt knæ eller en ny hofte. Operationerne er effektive til at lindre patienternes smerter og øge deres mulighed for fysisk aktivitet med bedre livskvalitet til følge. Den største risiko ved indgrebene er, hvis der opstår en infektion omkring den nye protese. Det sker for mellem 0,5 og 5 procent afhængigt af, hvordan man opgør det.
Få fuld adgang til FacilityTech?
FacilityTech er mediet til dig, der arbejder med renovering, drift og vedligehold af bygninger i såvel den offentlige som den private sektor. Vi bringer ny viden om teknologiske løsninger, digitalisering, udbud, standarder og rammebetingelser, og via cases fra ind- og udland sætter vi fokus på de muligheder, udfordringer og løsninger, som du, står over for.
Prøv FacilityTech

Få 3 ugers gratis og uforpligtende prøveabonnement

Klik her

Nævnte firmaer

Turbulent og laminar ventilation

Uanset ventilationstype skal der holdes et overtryk i operationsstuen for at forhindre kontamineret luft i at trænge ind. Stuen ventileres med såkaldt ultraren luft. 

Ved turbulent ventilation blæses luften ind gennem armaturer i loftet placeret uden for opholdszonen med så høj hastighed, at der sker en opblanding med rumluften. 

Luftskiftet - inklusiv eventuel recirkulering henover et Hepa-filter - vil typisk ligge på 20 gange per time. 

Laminar ventilation er kendetegnet ved, at luften med lav hastighed blæses lineært, retningsbestemt og turbulensfrit ned over operationsfeltet. Den indblæste rene luft forhindrer på den måde den omgivende mindre rene luft i at komme i nærheden af patienten. I stedet transporteres alle forureninger bort fra den kritiske zone