Stor genbrugsbygning i Oslo står færdig - og du har næppe nogensinde set noget lignende

Montage af billeder af bygninger.
Historien sidder i væggene i Entras genbrugsbygning i Kristian Augusts Gate. Illustration: (Montage) Knut Bjørheim (foto i midten er taget af Kyrre Sundal/Mad Arkitekter). Se større version
Har hentet brugte materialer fra 25 bygninger. Og nogle af interiør-løsningerne er mildest talt kontroversielle.
4. marts 2021 kl. 05:33
errorÆldre end 30 dage

Genbrug af byggematerialer er primært noget, der foregår i gør-det-selv projekter. Usikkerheden om de gamle materialer kan leve op til kravene i bygningsreglementet og byggeriets standarder betyder at genbrug i professionel sammenhæng primært består af genbrug af gamle mursten, genanvendelse af gamle lysarmaturer og i skure, hvor der er ikke er de samme dokumentationskrav. Men i Oslo findes en bygning, hvor genbruget er taget til nye højder - med alle de besværligheder, det medfører. 

»Der har været mange bump på vejen. Jeg har været med til genbrugsprojekter tidligere, men ikke på den her måde. Det tog mig et par måneder at forstå, at de mente det her alvorligt,« indrømmer Kenneth Christensen, anlægsleder hos Haandverkerne, som har været hovedentreprenør på projektet.

Kenneth Christensen fortæller, at det til tider har været frustrerende at skulle vente på materialer og godkendelser i stedet for bare at kunne købe køreklare CE-mærkede produkter i byggemarkedet. De har måttet omstille sig mange gange undervejs for at få det hele til at gå op uden at sprænge tidsrammen.

»Vi har slugt flere kameler, end vi plejer, og det har været hårdt. Men nu, hvor vi er ved vejs ende, er vi bare stolte over at have været med til at hive så vigtigt og ambitiøst et projekt i land. Frem for alt har det været sjovt,« opsummerer Kenneth Christensen.

Få fuld adgang til FacilityTech

FacilityTech er målrettet professionelle, der arbejder med renovering, drift og vedligehold af bygninger i såvel den offentlige som den private sektor. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til FacilityTech
Alt indhold på FacilityTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.