Smarte IOT-produkter kan ikke holde til virkeligheden. Skaber usikkerhed om klimafordele

Termostater iot smart
Illustration: Mads Kjær Christoffersen.
Et pilotprojekt omkring intelligent varmestyring og bæredygtighed er løbet ind i problemer med kort levetid på IOT-udstyr. Ifølge teknologiforsker er der stadig stor usikkerhed omkring klimafordelene ved IOT-løsninger.
Indblik7. juni kl. 06:00

IOT og særligt smarte termostater er blevet fremhævet som en vej til klimafordele og besparelser i kroner og ører. Nu fortæller en klimakonsulent om erfaringer, der peger i den stik modsatte retning.

Ekspert kalder det et eksempel på forsat usikkerhed omkring de bæredygtighedsmæssige fordele ved IOT.

Morten Koed Rasmussen er klimakonsulent ved Høje Taastrup Kommune. Her driver han et pilotprojekt, der skal demonstrere de økonomiske og klimamæssige fordele ved intelligent varmestyring.
 
I forbindelse med projektet har Morten Koed Rasmussen gennem flere år indsat og testet smarte termostater – blandt andet på flere skoler i Høje Taastrup Kommune. Projektet er en del af Smart Cities Accelerator og Flexible Energy Denmark.
 
Ifølge Morten Koed Rasmussen bekræfter projektet hypotesen om at der er besparelser at hente på energi og CO2-udledning. Desværre har projektet også vist, at fordelene forsvinder, når der tages højde for smart-termostaternes lave robusthed og korte produktlevetid.

»Vi samler løbende en del termostater op, fordi de simpelthen er knækket af – eksempelvis hvis børnene kravler på radiatorerne. De smarte termostater er meget pæne, men kan ikke tåle den kommunale virkelighed. De er for sårbare, sammenlignet med den gode gamle Danfoss-model,« forklarer han.

Få fuld adgang til FacilityTech
FacilityTech er målrettet professionelle, der arbejder med renovering, drift og vedligehold af bygninger i såvel den offentlige som den private sektor. Få tilsendt tilbud
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til FacilityTech
Alt indhold på FacilityTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger