Sjusket støbearbejde: Eksperter finder flere støbeskel i bundplade under Amager-tårn

Foto : Morten Munk Andersen

Sjusket støbearbejde: Eksperter finder flere støbeskel i bundplade under Amager-tårn

Nye prøver af fundamentet under højhus på Amager afslører, at bundpladen skiller op til flere steder. Måling af trykstyrken er i et enkelt tilfælde helt nede på 5 MPa.
Bundpladen i fundamentet under højhusbyggeriet Njals Tårn på Amager er særdeles usammenhængende, hvilket kan svække bæreevnen yderligere. I forvejen er bundpladen under beskydning for at være af svagere styrke og miljøklasse, end den rådgivende ingeniør har anbefalet.
Vil du have fuld adgang til FacilityTech?

FacilityTech er mediet til dig, der arbejder med renovering, drift og vedligehold af bygninger i såvel den offentlige som den private sektor. Vi bringer ny viden om teknologiske løsninger, digitalisering, udbud, standarder og rammebetingelser, og via cases fra ind- og udland sætter vi fokus på de muligheder, udfordringer og løsninger, som du, står over for.

Højhusbyggeri i problemer
  • Københavns Kommune modtog i februar et anonymt tip om, at betonbundpladen under højhusbyggeriet Njals Tårn på 86 meter på Amager var af en langt ringere kvalitet end foreskrevet. 
     
  • Siden har analyser fra Teknologisk Institut bekræftet, at advarslen har noget på sig. Betonen lever kun op til kravene for den laveste miljøklasse passiv, og styrken er et godt stykke under C35, som er grundlaget for byggetilladelsen.
     
  • Projektansvarlige Bach Gruppen mistænker datterselskabet BG Beton for at have leveret den forkerte beton og manipuleret med følgesedler.
     
  • Politiet ransagede i sidste uge flere af Bach Gruppens adresser. Selskabet efterforskes for dokumentfalsk. Desuden har Københavns Kommune politianmeldt Bach Gruppen for ikke at overholde tidsfrister, da kommunen efter anmeldelsen udbad sig dokumentation for bundpladens bæreevne.