Roskilde Kommune har udviklet nyt system for genbrug af byggeaffald

skur af genbrugsmaterialer
Her ses et af de skure, som Roskilde Kommune har konstrueret ud af genbrugsmaterialer i forbindelse med forsøget på at udvikle en model for systematisk udnyttelse af bygge- og anlægsaffald. Illustration: Vandkunsten. Se større version
Det er ikke alene godt for miljøet – der kan også være penge at spare ved at genbruge byggematerialer. Det skal bare gøres systematisk og med indsigt. Det viser erfaringerne fra Roskilde Kommune, der har eksperimenteret med et materialepas, som skal fremme genbrug af byggeaffald.
Interview19. januar 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

Der tales meget om behovet for at øge genanvendelsesraten for bygge- og anlægsaffald, ligesom der i de seneste år har været udført et hav af pilotprojekter med samme ærinde. Med god grund viser det sig.

Sidste år opdaterede Miljøstyrelsen den årlige affaldsstatistik, så den nu skelner mellem genanvendelse og nyttiggørelse. Den nye statistik viser, at bygge- og anlægsaffald ikke blot er den største enkeltstående affaldskilde, men at det også halter gevaldigt bagefter med at finde gode genanvendelsesmuligheder. I 2018 og 2019 blev således kun 36 procent af byggeaffaldet genanvendt, mens 52 procent blev nyttiggjort på anden vis.

Et af de steder, hvor man har forsøgt at finde nye veje til at genanvende mere af bygge- og anlægsaffaldet er i Roskilde Kommune. Ifølge Stig Hansen, arkitekt og bygherrerådgiver ved Roskilde Kommune, handler det om at bevæge sig væk fra det lineære forbrug, hvor flere og flere råstoffer graves op af jorden, blot for igen at blive deponeret der, når husene engang rives ned.

Få fuld adgang til FacilityTech

FacilityTech er målrettet professionelle, der arbejder med renovering, drift og vedligehold af bygninger i såvel den offentlige som den private sektor. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til FacilityTech
Alt indhold på FacilityTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.