Risikoaversion bremser ofte cirkulært byggeri: »Man skal være villig til at se på andet end kroner og ører«

Gladsaxe Skole
Billed fra den nænsomme nedrivning af Gladsaxe Skole, som har leveret byggematerialer til det nye børnehus Svanen. Illustration: Kaj Bonne. Se større version
Alene den potentielle tilstedeværelse af problematiske stoffer får ofte bygherrer til at droppe planer om at bygge med genbrugsmaterialer. I Gladsaxe Kommune er man imidlertid lykkedes med at opføre et nyt cirkulært og miljømærket børnehus, som fremhæves i en ny analyse fra Miljøstyrelsen.
14. december 2021 kl. 05:59
errorÆldre end 30 dage

Hvert år producerer byggebranchen over 4,1 millioner tons affald, hvilket gør bygge- og anlægsaffald til den med afstand største enkeltstående affaldsfraktion. Selvom meget byggeaffald nyttiggøres som blandt andet vejopfyld, så har der de seneste år været meget fokus på at fremme genanvendelse og genbrug i byggeriet.

Det er dog stadig langt fra det nye normale, at man arbejder målrettet med genbrug og genanvendelse i byggeriet i stor skala. Det er blandt andet derfor, at Miljøstyrelsen for nylig har publiceret en analyse af erfaringerne fra opførelsen af Børnehuset Svanen i Gladsaxe Kommune. Det skal tjene som inspiration til, hvordan man kan lykkes med at bygge cirkulært.

»Vi har tidligere undersøgt barrierer for cirkulært byggeri, hvor især uvisheden og den manglende sikkerhed for renheden af sekundære byggematerialer er et problem. Men Børnehuset Svanen er så et eksempel, hvor man rent faktisk har gjort det,« fortæller Mikael Hallstrøm Eriksen, chefkonsulent ved Niras og projektleder ved Center for Cirkulær Kemi.

Få fuld adgang til FacilityTech

FacilityTech er målrettet professionelle, der arbejder med renovering, drift og vedligehold af bygninger i såvel den offentlige som den private sektor. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til FacilityTech
Alt indhold på FacilityTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.