Rekordmange dør på grund af bakterier i vandforsyningen

brusebad legionella bad
Illustration: Bigstock/maridav. Se større version
Danmark har en af EU’s højeste incidensrater for legionella og rekordmange dødsfald. Problemet skal løses teknisk.
17. september 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

Danmark har en skræmmende bundplacering i EU, når det gælder om at undgå den poten­tielt dødelige legionella­bakterie, der smitter gennem varmt­vandsforsyningen.

Det afslører den årlige statistik over legionellatilfælde fra Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC).

Med 270 smittede og en incidensrate på 4,7 smittede per 100.000 indbyggere, er Danmark det land i Europa, hvor tredjeflest smittes med legionella i forhold til befolkningstallet - kun overgået af Italien og Slovenien. Til sammenligning ligger incidenstallet i hele EU på 2,2. Du kan se tallene for hele EU nederst i artiklen.

Samtidig døde 39 personer ifølge Statens Serum Institut (SSI) i 2020 af legionærsygdom, der forårsages af legionellabakterien – det højeste antal i nyere tid.

»Det er en meget kedelig udvik­ling, at Danmark har fået den placering,« siger Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital.

»De her opgørelser fra ECDC bliver jo lavet, for at man kan ­benchmarke sig, og når vi ligger helt i bunden sammen med lande, vi normalt ikke sammenligner os med, er det klart, at der skal tages fat her,« siger han.

Der har tidligere været meget fokus på legionella på landets hospitaler, men i dag bliver de fleste tilfælde registreret i samfundet og private hjem. Og derfor må man ifølge Hans Jørn Kolmos ændre fokus.

Få fuld adgang til FacilityTech

FacilityTech er målrettet professionelle, der arbejder med renovering, drift og vedligehold af bygninger i såvel den offentlige som den private sektor. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til FacilityTech
Alt indhold på FacilityTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.