Regnvand til toiletter og vaskemaskiner sparer strøm og rengøring

Nye renseværk
Renseværket i Nye der renser regnvand fra tage, veje og pladser, og sender det til toiletskyl og tøjvask i boligerne. Værket er udstyret med avanceret renseteknik, der bl.a. sikrer, at vandet ikke misfarver tøjet. Illustration: Aarhus Vand. Se større version
Ny bydel i Aarhus anvender som de første sekundavand fra et forsyningsselskab til toiletter og vaskemaskiner. Analyse viser besparelser på grundvand, el, rengøring – og at en plastiktank er bedre end stål til opbevaring.
Løsninger18. november 2021 kl. 05:53
errorÆldre end 30 dage

Sekundavand har været et omdiskuteret fænomen i årtier. Kan det virkelig betale sig at opsamle vand fra overflader og dræn, rense det og anvende det til toiletskyl og vaskemaskiner? Vandselskaberne vil gerne spare på den knappe ressource grundvand, men kan der så opstå andre uhensigtsmæssigheder?

Nu har DTU Miljø analyseret forsyningen med sekundavand i den nye ’bæredygtige’ Aarhus-bydel Nye, og har bragt os lidt nærmere svaret.

»Der er ikke noget entydigt resultat, men på tre væsentlige områder er der ingen tvivl om, at løsningen med sekundavand er fornuftig, bæredygtighedsmæssigt,« siger Maria Faragò, der har gennemført livscyklusanalysen på DTU Miljø.

Blødt vand sparer strøm og rengøringsmidler

I Nye bliver alt regnvand og overfladevand samlet i en række søer, der også fungerer som klimasikring i forbindelse med ekstreme vejrhændelser. Derudover indsamles vand fra drænrør ved huse og veje. De to typer vand bliver renset i et separat renseværk.

Få fuld adgang til FacilityTech

FacilityTech er målrettet professionelle, der arbejder med renovering, drift og vedligehold af bygninger i såvel den offentlige som den private sektor. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til FacilityTech
Alt indhold på FacilityTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.