Regeringshovedkvarter får smarte flytbare vægge

Statsbygg
Illustration: Statsbygg.
Det nye regeringskvarter får indvendige trævægge, der kan flyttes med integreret teknologi. Nu begynder arbejdet med at finde gode løsninger.
22. februar kl. 05:00
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Knap et år efter, at den norske pendant til Bygningsstyrelsen, Statsbygg, efterlyste samarbejdspartnere til udvikling af såkaldte smarte vægge til den norske regerings nye regeringshovedkvarter, indgås kontrakten nu.

Et konsortium bestående af Inventas fra Trondheim, Vyrk fra Rogne og Spilka Industri fra Ålesund har vundet kontrakten som innovationspartnere og skal være med til at udvikle væggene.

»I modsætning til traditionelt opførte indervægge er målet, at disse vægge skal være aftagelige og genanvendelige,« siger Joachim Evensen, kommende projektleder for innovationspartnerskabet, telefonisk til Teknisk Ukeblad.

Med en pris på 24 milliarder norske kroner er Regeringskvarteret et af de største norske byggeprojekter nogensinde, og 125.000 kvadratmeter skal fyldes med forskellige kontorløsninger.

Succesfuld udvikling af en brugbar løsning til smarte vægge kan udløse en option for innovationspartnerne på 135 millioner norske kroner.

Smarte vægge

Håbet er, at de smarte vægge vil gøre det billigere, hurtigere og mere bæredygtigt at bygge - både i produktion og i drift. Løsningerne skal helst kunne bruges på tværs af bygningstypologier og bygningsforvaltere og kunne tages ned og bruges igen i en helt anden bygning. 

For at nå dette mål vil de udvikle et helt nyt industrialiseret system til indvendige vægge af træ.

Få fuld adgang til FacilityTech
FacilityTech er målrettet professionelle, der arbejder med renovering, drift og vedligehold af bygninger i såvel den offentlige som den private sektor. Få tilsendt tilbud
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til FacilityTech
Alt indhold på FacilityTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger