Rapport: Tonsvis af værdifulde metaller går tabt i byggeriets skroteksport

metalskrot
Illustration: EdChechine / BigStockPhoto. Se større version
Byggebranchen er den største eksportør af metalskrot, men ny rapport viser, at mange værdifulde grundstoffer går tabt i genanvendelsesprocessen. Det er i modstrid med verdensmål og kalder på handling, mener rapportens forfatter
9. februar 2021 kl. 05:45
errorÆldre end 30 dage

I 2017 eksporterede den danske byggebranche 340.529 ton metalskrot til genanvendelse i udlandet. Metalskrottet indeholder mange ton værdifulde grundstoffer i legeringerne, men alligevel går en stor andel af råstofferne ifølge en ny rapport tabt. 

»Der er faktisk en hel del af dem, som ikke bliver genanvendt funktionelt. Andre igen bliver helt tabt. Og alt det skal erstattes af nye råstoffer – og det er et problem,« fortæller Per Kalvig, chefkonsulent ved Geus, som har skrevet fra rapporten for  Videncenter for Mineralske Råstoffer og Materialer (MiMa). 

Ifølge rapporten indeholdt metalskrottet fra landets byggepladser omkring 15.141 ton i 2017. Størstedelen kommer fra jern- og metalskrot, mens kobberskrot er på andenpladsen og aluminiumskrot på en fjern tredjeplads. 

»Vi indsamler meget, der bliver eksporteret store tonnager og der er en industri, som tager sig af det. Der er jo rigtig meget, som fungerer godt,« siger Per Kalvig. Men der er et men: 

Få fuld adgang til FacilityTech

FacilityTech er målrettet professionelle, der arbejder med renovering, drift og vedligehold af bygninger i såvel den offentlige som den private sektor. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til FacilityTech
Alt indhold på FacilityTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.