Professor efter legionella-alarm: Indfør lovkrav om overvågning af varmtvandstemperatur

brusebad legionella bad
Illustration: Bigstock/maridav. Se større version
Det koster »fuldstændig ingenting af betydning« at overvåge og dokumentere temperaturen på det varme vand i større boligejendomme, fortæller professor på DTU Byg, Svend Svensen. Han mener, at Folketinget skal gøre det til et lovpligtigt krav.
28. september 2021 kl. 05:47
errorÆldre end 30 dage

For at bekæmpe ulovligt lave temperaturer i varmtvandsinstallationer - som FacilityTech og vores søstermedie Ingeniøren tidligere har beskrevet er særdeles udbredt her i landet - skal der indføres et lovpligtigt krav om, at bygningsejere installerer temperaturfølere til at registrere og dokumentere, at kravet i bygningsreglementet om mindst 50 grader celsius overholdes.

Sådan lyder opfordringen til folketingspolitikerne fra professor i bygningsenergi ved DTU Byg, Svend Svendsen. Ifølge ham vil det være både nemt og billigt at indføre kravet for større boligejendomme, fordi der i dag allerede ved lov skal anvendes varmefordelingsmålere på radiatorerne i de bygninger, og fordi de målesystemer nemt kan udvides med rørtemperaturfølere.

»En temperaturføler koster højst et par hundrede kroner, så det kommer jo til at koste en smule penge. Men i en større bygning er der i dag allerede op mod flere hundrede radiatorer med en lovpligtig varmefordelingsmåler, så i den sammenhæng koster det fuldstændig ingenting af betydning,« siger han. 

Problemet med temperaturer under 50 grader celsius i varmtvandsinstallationer er, at skaber grobund for den livsfarlige bakterie legionella, der formerer sig ved temperaturer mellem 20-50 grader celsius og kan forårsage legionærsygdom - en alvorlig og behandlingskrævende lungebetændelse.

Få fuld adgang til FacilityTech

FacilityTech er målrettet professionelle, der arbejder med renovering, drift og vedligehold af bygninger i såvel den offentlige som den private sektor. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til FacilityTech
Alt indhold på FacilityTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.