Overskudsvarme betaler for nyt køleanlæg på sygehus

Sygehus Sønderjylland Hospital Sønderborg
Illustration: Sygehus Sønderjylland.
De varme sengestuer på sygehuset i Sønderborg skal fremover køles med to varmepumper. Ved at bruge overskudsvarmen fra varmepumperne til opvarmning af sygehuset og sælge resten til nettet bliver den 25 mio. kr. dyre installation betalt på 19 år
Løsninger16. juni kl. 05:33

To varmepumper, en hulens masse rør, køleflader og nye elforsyninger er den medicin, der både skal sikre, at der ikke længere bliver uudholdeligt varmt på sygehuset i Sønderborg, og at Region Syddanmark reducerer sit CO2-udslip. 

»Ligesom på andre sygehuse har vi problemer med for høje temperaturer på vores sengestuer, for der ingen køl på de afdelinger i dag. Og det er jo ikke i orden, når man har så syge mennesker indlagt, som vi har her,« fortæller teknisk chef på Sygehus Sønderjylland, Paul Erik Busch til FacilityTech. 

Så da regionspolitikerne på budgettet for 2022 besluttede at etablere en pulje på 15 millioner  kroner til pilotprojekter, der kunne understøtte regionens klimastrategi, så han sammen med sine kolleger og rådgivningsfirmaet Rambøll en mulighed for at løse flere problemer på samme tid. Hurtigt stod det dog klart, at den løsning, som de kom frem til, ikke kunne realiseres for de midler, der var afsat til puljen. Men ideen var alligevel så god, at forslaget blev udskilt og nu støttet af såvel regionens udvalg for byggeri, indkøb og grøn omstilling og forretningsudvalget. 

Få fuld adgang til FacilityTech
FacilityTech er målrettet professionelle, der arbejder med renovering, drift og vedligehold af bygninger i såvel den offentlige som den private sektor. Få tilsendt tilbud
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til FacilityTech
Alt indhold på FacilityTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger