Overraskende mange fejl under brandtjek hos AAB

Vanløse brand 2022
Huller i en brandmur var blandt årsagerne til, at flammerne lynhurtigt bredte sig mellem de to karreer under den store Vanløse-brand. Men mange andre bygninger har også problemer med manglende brandlukninger. Illustration: Regitze Bryld.
Den almene boligorganisation AAB blev overrasket over, hvor ringe brandlukninger var udført, da brandsikkerheden blev undersøgt i boligerne for få år siden.
23. juni kl. 05:47

Efter storbranden i Vanløse-ejendommen Grøndalsbo, der gjorde 90 familier hjemløse, anbefaler Bolig- og Planstyrelsen, at landets bygningsejere gennemgår tagkonstruktionerne for brandfælder.

Det kan der tilsyneladende være særdeles god grund til.

For da boligforeningen AAB i 2019 undersøgte brandsikkerheden i de 20.000 almene boliger, som AAB har under administration, fandt man mange eksempler på manglende eller dårligt udførte brandlukninger. 

»Vi blev overraskede over, hvor mange steder der ikke var udført brandlukning,« fortæller Christian Høgsbro, adm. direktør i boligforeningen AAB således til FacilityTech. 

Så for ham var konklusionerne i den netop udgivne undersøgelse af branden i Vanløse ikke så overraskende.  

Ifølge undersøgelsen, som Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut (DBI) lavede for Bolig- og Planstyrelsen, var en af årsagerne til, at ilden kunne brede sig gennem hele bygningen på kort tid, nemlig, at brandmuren og røgadskillende skillevægge ikke var tætte.

Ikke tæt omkring kabler og ledninger

I gennemgangen af Vanløse-branden konkluderede DBI, at flammerne kunne trænge gennem den ene brandmur, der var etableret, fordi der - stik imod kravene - var huller i muren for at gøre plads til tagspær og taglægter.

Få fuld adgang til FacilityTech
FacilityTech er målrettet professionelle, der arbejder med renovering, drift og vedligehold af bygninger i såvel den offentlige som den private sektor. Få tilsendt tilbud
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til FacilityTech
Alt indhold på FacilityTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger