Ny rapport: Trækonstruktioner er ingen garanti for at overholde nye CO2-grænser

Skråningen II, Tegnestuen Vandkunsten træbyggeri trækonstruktioner træ lca
Illustration: Astrid Maria Busse Rasmussen / Vandkunsten.
Selv om man bygger i træ, skal man tænke sig godt om under projekteringen for at overholde kommende bæredygtighedskrav, viser en ny rapport. Bokselementer og CLT-bygninger ser dog ud til at klare sig rigtig godt, men billedet kan snyde.
18. november 2021 kl. 05:53
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Træbyggeri er igen og igen blevet fremhævet som en hurtig vej til at nedbringe byggeriets store klimabelastning. Men en ny rapport fra Build - Institut for byggeri, by og miljø på Aalborg Universitet viser, at det er en sandhed med modifikationer. 

»Nogle steder i branchen har der været en opfattelse af, at hvis bare man bygger i træ, så var alt godt. Nu har vi set på 20 virkelige byggerier, og resultaterne viser, at så let er det ikke. Træerne vokser ikke ind i himlen,« fortæller postdoc Freja Nygaard Rasmussen, som sammen med fire forskerkolleger har forfattet rapporten »Klimapåvirkning fra 20 træbyggerier.« 

Forskerne har lavet livscyklusanalyser på 20 bygninger opført fra 2013 og frem, hvor mindst 50 procent af de bærende konstruktioner var udført i træ eller træbaserede materialer såsom krydslamineret træ (CLT), limtræ eller lamineret træ. Der var primært tale om større byggerier, for kun fire af eksemplerne er mindre end 1.000 m2.

Få fuld adgang til FacilityTech

FacilityTech er målrettet professionelle, der arbejder med renovering, drift og vedligehold af bygninger i såvel den offentlige som den private sektor. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til FacilityTech
Alt indhold på FacilityTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger