Ny rapport: Sådan skal bygninger indrettes for at undgå smittespredning

corona kontor covid maske ansigtsmaske smitte
Illustration: Vichie81 / Bigstock . Se større version
Der skal afsættes større arealer til tekniske installationer, for at sikre, at ventilationsmængder kan øges, når den næste epidemi rammer, og brugere og beboere skal kunne bevæge sig rundt med minimal kontakt, selvom det kræver dyre tiltag. Sådan lyder anbefalingerne fra en tværfaglig ekspertgruppe.
2. november 2021 kl. 05:49
errorÆldre end 30 dage

Under coronaepidemien har sundhedsmyndigheder og forskere været meget uenige om, hvad bygningsejere kunne og burde gøre for at mindske den indendørs smitterisiko. I lang tid slog forskere fra DTU således til lyd for, at bygningsejere burde slukke recirkulerende ventilationsanlæg og øge luftskiftet, mens myndighederne efter først at have udsendt lignende råd, vendte på en tallerken, fordi corona-virussen ikke ansås som værende luftbåren ifølge den terminologi, der anvendes indenfor lægeverdenen. Men nu er en stor gruppe specialister og eksperter med deltagelse fra både DTU og Sundhedsstyrelsen blevet enige om et sæt anbefalinger til, hvordan vi fremover kan mindske risikoen for smittespredning i bygninger. 

»Det er meget vigtigt, at vi indfører nye krav til nybyg, så vi har forberedt vores kommende bygninger til de periodevis forøgede ventilationsmængder, samt at vi under renoveringer ligeledes tilgodeser ventilationstekniske løsninger, som kan hjælpe med at begrænse smitte,« lyder en af de centrale anbefalinger fra gruppen. 

Få fuld adgang til FacilityTech

FacilityTech er målrettet professionelle, der arbejder med renovering, drift og vedligehold af bygninger i såvel den offentlige som den private sektor. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til FacilityTech
Alt indhold på FacilityTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.