Ny kobber-overflade dræber bakterier på bare to minutter

kobber
Det nye kobber-materiale forstørret 2.000 gange under et elektronmikroskop. Illustration: J.L.Smith et al. Se større version
Ved at omarrangere atomerne i kobber har forskere udviklet et materiale, der dræber bakterier mere end 100 gange hurtigere og mere effektivt end almindeligt kobber. Det kan både bruges på dørhandtag og i ventilationsanlæg.
16. december 2021 kl. 05:55

Forskere fra RMIT University i Melbourne og det nationale australske videnskabsagentur CSIRO har udviklet et nyt kobber-materiale, som dræber bakterier langt hurtigere og mere effektivt end almindelig kobber, der ellers er kendt for sine bakteriedræbende egenskaber.

»Vi har designet og fremstillet en mængde robust superhydrofil mikro-nano Cu-struktur og demonstreret dets exceptionelle bakteriedræbende effektivitet mod de almindelige og dødelige bakterier gule stafylokokker,« skriver forskerne bag i en videnskabelig artikel publiceret i det fagfællebedømte tidsskrift Biomaterials.

For selvom almindeligt kobber dræber bakterier, så går det relativt langsomt. Denne proces formåede forskerne at sætte farten op på ved at omarrangere mikro- og nanostrukturen i almindeligt kobbers overflade for at øge frigivelsen af kobber-ioner, som menes at være skyld i den bakteriedræbende egenskab.

Få fuld adgang til FacilityTech

FacilityTech er målrettet professionelle, der arbejder med renovering, drift og vedligehold af bygninger i såvel den offentlige som den private sektor. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til FacilityTech
Alt indhold på FacilityTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Fortsæt din læsning
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.