Ny beregner viser med få klik klimaforskellen på renovering og nybyggeri 

Nedrivning Gladsaxe Svanen
Illustration: Kaj Bonne.
Tit tages valget om at renovere eller rive ned og bygge nyt på så tidligt et stade, at klimakonsekvenserne ikke er blevet beregnet endnu. Et nyt værktøj kan med få data og klik give en tidlig indikation af, hvad der er bedst for klimaet. Beregningsværktøjet mangler dog stadig præcision
Løsninger13. januar kl. 05:40
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Selv om flere rapporter har vist, at det ofte vil være bedre for klimaet at renovere og ombygge en bygning frem for at rive den ned og bygge en ny, vælger kommunerne ofte det sidste. 

»Nybyggeri er på en eller anden måde lettere at forholde sig til end en renovering, hvor der både kan dukke miljøfarlige stoffer op og være udfordringer med at overholde nye regler i  bygningsreglementets - eksempelvis brandkravene. Af den grund kan det også være svært at lægge hovedet på blokken for, hvor meget det vil koste. Derfor har vi nok haft en tendens til at bygge nyt i stedet for at renovere,« fortæller projektleder Louise Mølgaard Mogensen fra Vesthimmerlands Kommune.

Ligesom i mange andre kommuner er der imidlertid ved at være så stor opmærksomhed på klimapåvirkningen, at både den administrative ledelse og lokalpolitikerne vil kende CO2-belastningen fra forskellige løsninger, før de vælger, om en skole eller daginstitution skal rives ned eller bygges om. 

Få fuld adgang til FacilityTech

FacilityTech er målrettet professionelle, der arbejder med renovering, drift og vedligehold af bygninger i såvel den offentlige som den private sektor. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til FacilityTech
Alt indhold på FacilityTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Fortsæt din læsning
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
14. januar kl. 09:28

Værktøjet er formodentlig en god støtte til vurderingerne af renovering versus nybyg i den indledende fase, men den offentlig bygherre, der nu i 30 år lovgivningsmæssigt har været forpligtet til at vælge det mest bæredygtige bygge- og anlægsprojekt, kan ikke alene bero beslutningen på forenklede vurderinger af CO2- forskellen mellem renovering og nybyg. Der skal foretages helheds-/bæredygtigheds-vurderinger, før man beslutter sig. Uheldigt, at et så samfundsmæssigt vigtigt emne, med tydelig lovgivning gennem 30 år, skal nøjes med LCA-light-udgaver. Nøjes man mon også med statiske light-beregninger?