Niras: Brand kan udløse progressivt kollaps i Bellahøjhuse

Bellahøj højhuse Bellahøjhusene højhus
Fire af de 28 Bellahøjhuse har problemer med brandsikkerheden og skal nu formentlig forstærkes. Illustration: Morten Munk Andersen.
Brandsikkerheden i flere Bellahøjhuse er svækket som følge af projekteringsfejl og ‘meget dårlig udført’ armering.
Indblik23. juni kl. 05:45

Flere af de kendte betontårne på toppen af Brønshøj, kaldet Bellahøjhusene, er ikke så bastante, som deres hårde ydre ellers kan give indtrykket af. I hvert fald ikke i tilfælde af brand.  

Et kig i arkiverne har afsløret, at der er fejl i både designet og udførelsen af samlinger mellem etagedæk og vægge i fire af højhusene, hvilket svækker brandsikkerheden i en grad, så ingeniørfirmaet Niras anbefaler at få det fikset hurtigst muligt.

Det viser en aktindsigt.

»…det vurderes, at der i forbindelse med større brande vil være stor risiko for lokale svigt i dækfelter og vægfelter, og at det ikke kan udelukkes, at der vil være risiko for egentlig progressiv kollaps, hvad angår de lodrette bærende konstruktionsdele,« skriver Niras i en rapport om brandrisikoen sendt til boligorganisationen KAB, der ejer bygningerne.

De samme Bellahøjhuse er i forvejen under skærpet overvågning, når der er kraftigt blæsevejr, fordi det sidste år blev kendt, at der ikke blev taget tilstrækkelig højde for vindlast i de oprindelige beregninger bag de ikoniske bygninger.

De fire højhuse med brand- og vindproblemer er indhegnet på nedenstående kort.

Få fuld adgang til FacilityTech
FacilityTech er målrettet professionelle, der arbejder med renovering, drift og vedligehold af bygninger i såvel den offentlige som den private sektor. Få tilsendt tilbud
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til FacilityTech
Alt indhold på FacilityTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger