Når bygninger kollapser, ringer Jørgens telefon

Jørgen Nielsen adjungeret professor på Institut for Byggeri, By og Miljø på Aalborg Universitet.
Jørgen Nielsen insisterer på at lære fra sig, så i en alder af snart 78 år rejser han rundt for Engineer The Future og underviser folkeskoleelever i materialelære. Så de kan forstå, hvad der skaber stærke bygninger. Illustration: Thomas Djursing.
Jørgen Nielsens har brugt et helt liv på at opklare, hvorfor bygningskollaps sker – men tør ikke give et klart svar på, om byggeriet i dag er mere sikkert. 
Portræt21. juni kl. 05:19

Tre dage efter nytår hænger Jørgen Nielsen i en kran. Året er 2003. Han dingler 20 meter over jorden i et lille åbent bur og læner hovedet fremad – ud over rækværket – for at se ned. 

Under ham ligger resterne af den store sportsarena, Siemens Arena, med plads til over 8.000 tilskuere. To dage forinden har omkring 100 cykelryttere trænet på banen i Ballerup, men da de tog hjem, begyndte noget at knirke i de enorme, buede limtræsbjælker under taget. 

Om morgenen 3. januar kigger Jørgen Nielsen ned på et kaos af tagspær, stålplader og isolering blandet med sne. 

»Det var helt forfærdeligt, at vi oplevede sådan et kollaps i Danmark. Vi er et højtudviklet land. Det her måtte bare ikke ske,« fortæller Jørgen Nielsen, der i dag er adjungeret professor på Institut for Byggeri, By og Miljø på Aalborg Universitet. Men tilbage i 2003 var han leder af en afdeling på Statens Byggeforskningsinstitut (SBI), der efterforskede kollaps og samarbejdede tæt med ministeriet.

Så da han og nogle kollegaer hørte i radioen, at Siemens Arena var kollapset, tog de bilen fra Hørsholm til Ballerup. På stedet møder de journalister fra Danmarks Radio, der har fået fat i en kran for at kunne tage gode billeder – og det er i den, Jørgen Nielsen bliver hejst op. 

Få fuld adgang til FacilityTech
FacilityTech er målrettet professionelle, der arbejder med renovering, drift og vedligehold af bygninger i såvel den offentlige som den private sektor. Få tilsendt tilbud
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til FacilityTech
Alt indhold på FacilityTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger