Lavere styrke og revner i betonen: Bach Gruppens p-kældre får hård kritik

p-kælder, korrosion
Illustration: Rambøll.
Rambøll finder flere mangler i gennemgang af to p-kældre, som Bach Gruppen står bag i hjembyen Viborg.
29. april 2021 kl. 05:45
errorÆldre end 30 dage

Det er ikke kun Bach Gruppens højhus på Amager, der har udfordringer med betonkvaliteten.

Rambøll har gransket to af Bach Gruppens p-kældre under boligbyggerier for Viborg Kommune, der er bekymret for sikkerheden. Ingeniørfirmaet peger på en række problemer som lavere betonstyrke i søjler, revner, korrosion i armeringen, indtrængen vand og usikre beregninger.

Det fremgår af to rapporter, som kommunen har udleveret til Facilitytechs søstermedie Ingeniøren. Rapporterne er baseret på visuel inspektion og gennemgang af projektmateriale og beregninger. De kan læses nederst i artiklen.

Rambøll studser blandt andet over, at der til den ene p-kælder ser ud til at være leveret en beton med lavere styrke, end den der indgår i de godkendte statiske beregninger. 

»Der står, at der er leveret beton 25 MPa til søjler i P-kælderen, det er bekymrende, når der i de statiske beregninger er regnet med en beton 30 MPa,« skriver Rambøll om en p-kælder under et igangværende boligbyggeri på Vilhelm Ehlerts Alle.  

Ekspert: Forkert miljøklasse 

Ingeniørfirmaet kritiserer også den statiske dokumentation bag projektet for at være  ‘mangelfuld og fejlbehæftet’. Og oveni kan Rambøll konstatere, at forudsætninger for beregningerne ikke er på plads.

Få fuld adgang til FacilityTech

FacilityTech er målrettet professionelle, der arbejder med renovering, drift og vedligehold af bygninger i såvel den offentlige som den private sektor. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til FacilityTech
Alt indhold på FacilityTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.