Kræftpatient smittet med legionella: Vi advarede om lav temperatur i årevis

Legionella Kirsten Pettersson
Illustration: Privatfoto. Se større version
Igennem 5 år advarede ægtepar forgæves om for lav vandtemperatur til boligselskab. Til sidst fik det alvorlige konsekvenser.
17. september 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

For ægteparret Peter Malte Nielsen og Kirsten Pettersson skulle lejligheden på Strandbjerg et stenkast fra Rungsted Strandvej og Øresund have dannet rammen om deres otium. I stedet er det endt med et sandt mareridt og en årelang kamp med administrationsselskabet Deas.

Helt tilbage i 2016 opdager ægteparret, der begge er 67 år i dag, at der er noget galt med vandet. Parrets opgang ligger sidst på varmtvands-strengen, og vandet bliver aldrig helt varmt.

»Jeg begyndte at måle vandtemperaturen, og i perioder var det varme vand under 30 grader - og endda helt ned til 22 grader. Så vi kunne dårligt bade i det om morgenen, og vi blev derfor også nødt til at koge vand, når vi skulle vaske op,« siger Peter.

Den potentielt dødelige legionellabakterie, der smitter gennem varmtvandsforsyningen, formerer sig normalt ved temperaturer mellem 20-45 grader celsius og trives derfor ofte godt i varmtvandssystemer, hvor temperaturen ikke holdes på et tilstrækkeligt højt niveau. Legionella kan ikke vokse, hvis temperaturen er over 50 grader og ved mere end 55 grader dør bakterierne. Det er derfor vigtigt, at de kolde og varme vand i et system holdes henholdsvis koldt og varmt nok, så bakterierne ikke formerer sig.

Som FacilityTechs søstermedie, Ingeniøren, har beskrevet tidligere, er der massive problemer med for lav temperatur i danske boliger.

Få fuld adgang til FacilityTech

FacilityTech er målrettet professionelle, der arbejder med renovering, drift og vedligehold af bygninger i såvel den offentlige som den private sektor. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til FacilityTech
Alt indhold på FacilityTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.