Kommuner tjekker skoler efter fund af løse betonelementer

Gistrup skole bach egmose systembyggeri forplader
Aalborg Kommune har måtte sikre betonelementfacadernes forplader på flere skoler, fordi de er blevet så løse at de kan vælte ned og ramme forbipasserende og i yderste konsekvens medfører sammenstyrtninger. Nu tjekker flere andre kommuner bygninger, konstrueret med samme byggesystem. Illustration: Aalborg Kommune. Se større version
Aalborg Kommunes opdagelse af løse og skæve betonfacader på flere skoler, får nu flere kommuner til at tjekke de skoler, der er konstrueret med samme byggesystem.
23. juni 2021 kl. 10:00
errorÆldre end 30 dage

Jammerbugt, Frederikshavn og Lolland Kommuner går nu i gang med at undersøge, hvor mange gamle såkaldte typeskoler, de har, og om de såkaldte betonforplader i facaderne sidder løst eller virker overbelastede. Indsatsen sætter de i gang, efter Aalborg Kommune har opdaget løse og skæve betonplader på flere skoler.. Fordi forpladerne er med til at bære tagkonstruktionen, kan et knæk eller skred ifølge Aalborg Kommnue i yderste konsekvens medføre en sammenstyrtning.

»Det er meget bekymrende, hvis der også er løse forplader på vores skole, så det er vi simpelthen forpligtede til at få undersøgt,« siger Pia Jørgensen, der er leder af Jammerbugt Kommunes Ejendomscenter eksempelvis.

Brugt til over 100 skoler

Kommunen er hjemsted for Trekronerskolen. Det er den første skole, som det aalborgensiske entreprenørfirma Berg Bach & Kjeld Egmose i 1957 byggede med et byggesystem af betonelementer, som de havde udviklet året før. Med byggesystemet kunne man skære omkring 20 procent af prisen i forhold til at bygge traditionelt, så i de efterfølgende årtier havde entreprenørfirmaet stor succes med at vinde opgaver med systemet, der blev kendt som Dansk Typeskole - B & E Systembyggeri, når det blev brugt til plejehjem, kollegier, rådhuse og sportsfaciliteter, som virksomheden også vandt. I 1971 var der ifølge virksomheden således blevet opført over 120 bygninger med byggesystemet i Danmark heraf over 100 skoler.

Få fuld adgang til FacilityTech

FacilityTech er målrettet professionelle, der arbejder med renovering, drift og vedligehold af bygninger i såvel den offentlige som den private sektor. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til FacilityTech
Alt indhold på FacilityTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.
settingsDebatindstillinger
#1
Peter Munk
10. august 2021 kl. 11:30

Professor John Dalsgaard Sørensen, Institut for Byggeri, By og Anlæg, Aalborg Universitet er kontaktet af BPST (Bolig- og Planstyrelsen under Indenrigs- og Boligministeriet) med henblik på bl.a. at udarbejde en rapport til BPST om de tekniske problemer ifm med Bach & Egmose byggesystemet.

Aalborg Kommune samarbejder om undersøgelser og der er bla. udtaget et betonelement for nærmere undersøgelse. Tidshorisonten for afrapportering kendet pt. ikke.

//Peter Munk, bygningschef Aalborg Kommune

#2
verified_user
editor
Morten Munk Andersen
11. august 2021 kl. 15:43

Hej Peter.

Tak for opdateringen. Vi holder øje med undersøgelsen.

/Morten Munk Andersen, journalist