Kamera med varmesensor giver coronafri adgangskontrol

Konica Minolta
Einar Karlsson, servicetekniker hos Konica Minolta (forrest), og systemkonsulent Bjørnar Haugen tester det nymonterede kamerasystem, som skal sørge for covid-19-sikker adgangskontrol ved Recovery-klinikken i Nittedal i Norge. Billederne kan også lægges oven på hinanden, hvilket er nyttigt, hvis kameraet for eksempel bruges til at overvåge et serverrum med mange komponenter. Illustration: Konica Minolta/Recovery. Se større version
Et kamera, som tjekker, om besøgende på et behandlingsted i Hurdal i Norge har feber, kan også give en advarsel, hvis datakomponenter er ved at overophede.
15. december 2020 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

I takt med at de bliver stadigt mere avancerede, har kamerasystemer med varmesensorer fået mange nye anvendelsesmuligheder. Det forklarer Stein Kjetil Sveen, der er produktspecialist hos Konica Minolta.

Ved indgangen til Recovery-centrene, to behandlingsinstitutioner for mennesker med psykiske lidelser i Hurdal nord for Oslo, afslører et termisk kamera for eksempel, om besøgende har feber og kan være smittet med covid-19. Andre steder bruges det samme kamera til at overvåge serverrum. I stedet for at give et varsel om feber, giver det her besked, hvis det opdager, at komponenter bliver varmere, end de skal være.

Det er to Mobotix M16-kameraer – et termisk kamera med to objektiver – som står for kontrollen ved Recovery-centrene. Det ene objektiv er optisk, det andet termisk. Og den kontrol, som institutionerne er pålagt at foretage som smitteforebyggende tiltag under covid-19-pandemien, foregår ved, at kameraet registrerer temperaturerne inden for et defineret område af kameraets synsfelt.

Lagres kun i kameraet

For at ikke alle, som bare har f.eks. en kop kaffe eller en hund med sig eller en varm mobiltelefon i lommen, skal blive stoppet, er temperaturintervallet, som udløser signal om, at man skal vente udenfor, sat fra 37,5 til 42 grader. Temperaturer, som måles i højder under 1,5 meter over jorden, bliver ikke registreret.

Kameraet finder selv det varmeste punkt på den besøgendes krop – for det meste i tårekanalen – og hvis temperaturen befinder sig i ‘feberintervallet’, sendes der en push-besked til receptionisten, som kommer og giver besked om, at man ikke må komme ind, hvis man har feber.

Raske besøgende får besked om at opgive navn og telefonnummer, og dette bliver optaget af kameraet og gemt.

Varme Kamera
Opdager kameraet feberlignende temperaturer, tændes et lys, som viser, at den besøgende skal vente, og en push-besked sendes til receptionisten. Illustration: Konica Minolta. Se større version

Ekstra sikkerhed

Administrerende direktør Ole Andreas Underland fra Recovery-akademiet fortæller til digi.no, at denne måde at gennemføre kontrollen på giver sygehuset en meget nødvendig sikkerhed, blandt andet fordi besøgende selv slipper for at skulle vurdere og tage ansvar for eventuelle symptomer.

»Det kan være uvant at tale ind i et kamera, men for de fleste går det ganske fint,« siger han.

Derudover slipper man både for udfordringer med persondatasikkerhed og den smittefare, som følger med, hvis man skulle indskrive sig på en fysisk liste, der ligger fremme, og som alle, der skal på besøg, vil komme til at røre ved.

»Optagelserne slettes automatisk inden for ti dage i tråd med GDPR-reglerne. De ligger kun lagret – krypteret – på kameraets USB. Og det er kun den, som er ansvarlig for kontrollen – og bestemt ikke alle receptionister – der har det password og de brugerrettigheder, som skal bruges, hvis man skal hente optagelserne ned. Det sker kun, hvis man skal i kontakt med de besøgende, fordi der er blevet registreret covid-19-smitte,« forklarer Stein Kjetil Sveen.

Installerer man en softwarepakke fra SAFR – en platform til ansigtsgenkendelse – kan kameraet også tjekke, om besøgende tager mundbind på, og give besked om, at de skal tage det på, hvis de forsøger at gå ind uden. Det er også muligt at lægge andre beskeder og instruktioner ind, som kan høres via højttaleren i kameraet.

Flere billeder på samme tid

Kameraet kan registrere flere personer samtidig, og teknologien åbner dermed for langt flere anvendelsesområder end adgangskontrol. Mobotix-systemet bruges for eksempel ofte til at overvåge serverrum, fortæller Stein Kjetil Sveen.

»Det er muligt at inddele kameraets synsfelt i op til 20 zoner. Hver af disse zoner kan få sit eget temperaturinterval, som også kan ændres, så man tillader forskellige temperaturer på forskellige tider af døgnet. På den måde kan et kamera udføre kontinuerlig overvågning af en række forskellige komponenter samtidig,« forklarer Stein Kjetil Sveen.

Billederne fra det termiske og det optiske objektiv kan lægges oven på hinanden, så det bliver lettere at se, hvilke komponenter i et serverrack, der er ved at overophede.

Hvis der opdages for høje temperaturer, kan kameraet sættes til at varsle én eller flere personer. De kan også få et link til billed-feedet, så de selv kan se, hvad der sker.

»Når kameraet bruges til overvågning af f.eks. batteribanker til landstrøm på havneområder, sættes systemet ofte op, så det sender et link til brandvæsenet, hvis alarmen går,« fortæller Stein Kjetil Sveen.

Mere avanceret

Der findes enklere kameraer, som kun registrerer temperaturen på et punkt midt i kameraets synsfelt, men der er også mere avancerede kameraer på vej. Mobotix M73-kameraet har tre objektiver, og alt efter hvilke behov man har, kan man kombinere objektiver til hhv. dag- og natoptagelser, et termisk objektiv, et infrarødt objektiv eller et objektiv, som detaljeovervåger et bestemt område inden for kameraets synsfelt.

M73-kameraet
M73-kameraet fra Mobotix kan kombinere tre forskellige objektiver og blandt andet genkende bevægelsesmønstre. Det åbner for rigtig mange anvendelsesområder. Illustration: Konica Minolta . Se større version

Dette kameras software er også mere avanceret. Den gør kameraet i stand til at genkende bevægelsesmønstre eller afgøre, om en person står, sidder eller ligger ned. Det kan også sættes op til at udføre handlinger som at tænde lys, låse døre op, tænde elektriske enheder eller overvåge en person, som kommer ind i et rum.

»Det åbner for mange anvendelser inden for sundhedsvæsenet, men hvis vi holder os til serverrummet, så vil dette kamera for eksempel gøre det muligt at registrere, hvis der kommer nogen ind, der ikke tilladelse til at være der,« siger Stein Kjetil Sveen.

Artiklen er fra digi.no

 

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.