Indsatschef på Vanløse-brand: Dette undrer os mest

Vanløse brand 2022
Illustration: Regitze Bryld.
Hverken vinden eller de huller, der efter branden kunne ses i brandmuren, er nok til at forklare den ekstremt hurtige brandspredning både vertikalt og horisontalt eller, at flammerne så hurtigt kunne passere brandmuren i den brand, der 25. marts totalskadede 90 lejligheder i Vanløse.
7. april kl. 05:30
errorÆldre end 30 dage

»Bygningsbrand. Etageejendom. Røg fra tag.«

Sådan lød den første melding, Hovedstadens Beredskab fik om den brand i Vanløse, der 25. marts udviklede sig så hurtigt og så voldsomt, at 90 lejligheder blev ødelagt.

Meldingen kom ind 13.47. Men da beredskabets køretøjer tre minutter senere var fremme ved ejendommen, der ligger på hjørnet af Grøndals Parkvej og Godthåbsvej, var det et andet syn, der mødte dem.

»Da vi kommer frem ser vi, at branden allerede er blevet til en fuldt udviklet tagbrand, og at den har spredt sig fra den opgang, hvor man mener, at den er startet, til naboopgangen,« fortæller Henriette Elmer, der er indsatschef i Hovedstadens Beredskab.

Branden har fået meget opmærksomhed, fordi den endte med, at 90 lejligheder blev flammernes bytte, og fordi flere brandfolk efterfølgende har undret sig over hastigheden i udbredelsen. Den undren deler Bolig- og Planstyrelsen også, og derfor har styrelsen hyret Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut (DBI) om at efterforske branden og dens udvikling sideløbende med Politiets efterforskning, der fokuserer på at finde brandårsagen. De endelige konklusioner har hverken DBI eller kriminalteknikerne offentliggjort endnu, og Hovedstadens Beredskab har også flere spørgsmål end svar om den brand, der ifølge Henriette Elmer »spredte sig helt usædvanligt hurtigt.«

Få fuld adgang til FacilityTech

FacilityTech er målrettet professionelle, der arbejder med renovering, drift og vedligehold af bygninger i såvel den offentlige som den private sektor. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til FacilityTech
Alt indhold på FacilityTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger