Ikea sender varme til fjernvarmenettet og får stabil nedkøling til gengæld

Ikea sender varme til fjernvarmenettet og får stabil nedkøling til gengæld
Illustration: ricochet64.
Med en ny aftale om at bytte overskudsvarme til kølevand, får Ikea i Aalborg stabil nedkøling i 17 år. Dermed behøver varehuset ikke at bekymre sig om uforudsete udgifter til vedligeholdelse af køleanlæg.
Løsninger5. maj kl. 05:00

I fremtiden vil der ikke blive spildt unødig energi, når Ikea skal nedkøle sit 30.000 kvadratmeter store varehus i Aalborg.

Ikea har nemlig indgået en aftale med Aalborg Forsyningsselskab om at genbruge overskudsvarmen fra nedkøling af varehuset i fjernvarmenettet.

»Der er selvfølgelig en masse tekniske mellemregninger, i form af kølemaskiner, tryk og gasarter. Men i bund og grund fungerer det sådan, at den varme, som vi fjerner fra butikken, bliver smidt over i fjernvarmeforsyningen,« forklarer Frank Hansen, der er driftsansvarlig hos Ikea.

Som erstatning for de nuværende køleanlæg, installerer Aalborg Forsyning en eldrevet varmepumpe med en køleeffekt på lidt under 1 MW i varehuset. Varmepumpen modtager kølevand fra Aalborg Forsyning og kan dermed køle varehuset ned. Den proces skaber overskudsvarme, som så kan sendes tilbage gennem fjernvarmenettet.

Få fuld adgang til FacilityTech

FacilityTech er målrettet professionelle, der arbejder med renovering, drift og vedligehold af bygninger i såvel den offentlige som den private sektor. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til FacilityTech
Alt indhold på FacilityTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger