Betonsøjler fra den knapt 50 år gamle Gjellerup Skole ved Herning får nyt liv i Horsens Kommunes nye genbrugscenter. Der skal genbrugte betonelementer nemlig for - formentlig - første gang bruges i den bærende konstruktion i en ny bygning.
Betonsøjler fra den knapt 50 år gamle Gjellerup Skole ved Herning får nyt liv i Horsens Kommunes nye genbrugscenter. Der skal genbrugte betonelementer nemlig for - formentlig - første gang bruges i den bærende konstruktion i en ny bygning.

Foto : Cowi

Herningskole genopstår som genbrugscenter i Horsens 

Der er store CO2-besparelser at hente ved at genbruge betonelementer, men det er kompliceret. Stort forskningsprojekt går nu i gang, men enkelte bygherrer er allerede begyndt.
Når entreprenøren næste år går i gang med at bygge Horsens Kommunens nye genbrugscenter bliver det med bærende søjle-bjælke system fra en nedrevet skole ved Herning og muligvis også facader fra en kollegiebygning i Aarhus, der skal rives ned. 
Få fuld adgang til FacilityTech?
FacilityTech er mediet til dig, der arbejder med renovering, drift og vedligehold af bygninger i såvel den offentlige som den private sektor. Vi bringer ny viden om teknologiske løsninger, digitalisering, udbud, standarder og rammebetingelser, og via cases fra ind- og udland sætter vi fokus på de muligheder, udfordringer og løsninger, som du, står over for.
Prøv FacilityTech

Få 3 ugers gratis og uforpligtende prøveabonnement

Klik her

Nævnte firmaer

Fakta: (P)recast

Hovedformålet med (P)recast er at muliggøre genbrug af hele præfabrikerede betonelementer fra eksisterende bygninger som bærende konstruktioner i nyt byggeri og derved introducere nye bygningskomponenter i beton med lavt CO2-fodaftryk og høj ressourceudnyttelse.

Projektet tager det fulde skridt mod direkte genbrug af værdifulde bygningskomponenter og dermed et væsentlig skridt i retning af at opfylde regeringens miljømæssige ambitioner for dansk byggeri.

Projektets samlede budget lægger på knap 22,9 mio. kr, hvoraf Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP) dækker 6,9 mio. kr.

Kilde: Miljøministeriet 

Stort EU-projekt om genbrug af betonelementer i nabolande

Også uden for landets grænser bliver der arbejdet på at genbruge betonelementer i stedet for at nedknuse dem. 

I april 2021 gik projektet ReCreate således i gang. 

I ReCreate samarbejder forskningsinstitutioner og virksomheder i Finland, Sverige, Holland og Tyskland, mens det kroatiske Green Building Council står for kommunikationen. 

Partnerne vil teste nedrivning og genbrug af betonelementer på bygninger i flere af landene

Projektet er en del af EUs Horizon 2020-program. Det forventes afsluttet i marts 2025. 

Det samlede budget er 106 mio. kroner. 

Kilde: EU-kommissionen