Herningskole genopstår som genbrugscenter i Horsens 

betonelementer betonsøjler gjellerup Horsens genbrugscenter
Betonsøjler fra den knapt 50 år gamle Gjellerup Skole ved Herning får nyt liv i Horsens Kommunes nye genbrugscenter. Der skal genbrugte betonelementer nemlig for - formentlig - første gang bruges i den bærende konstruktion i en ny bygning. Illustration: Cowi. Se større version
Der er store CO2-besparelser at hente ved at genbruge betonelementer, men det er kompliceret. Stort forskningsprojekt går nu i gang, men enkelte bygherrer er allerede begyndt.
23. november 2021 kl. 05:55
errorÆldre end 30 dage

Når entreprenøren næste år går i gang med at bygge Horsens Kommunens nye genbrugscenter bliver det med bærende søjle-bjælke system fra en nedrevet skole ved Herning og muligvis også facader fra en kollegiebygning i Aarhus, der skal rives ned. 

»Vi har tidligere genbrugt facadeelementer, som vi bare kunne bolte fast til en stålbjælke, men nu er vi inde og genbruge bærende betonsøjler og betonbjælker, og det er noget mere kompliceret, for det er - så vidt vi ved, første gang man gør det i Danmark,« fortæller projektleder Michael Meldgaard Thomsen fra Cowi, der rådgiver på byggeriet af det nye genbrugscenter. 

Mens byggebranchen i lang tid har eksperimenteret med at genbruge nedknust beton som tilslag i ny beton, så er der endnu kun få, der har prøvet den endnu mere bæredygtige løsning - at genbruge betonelementer fra nedrivninger, som de er, i nye byggerier. Der er nemlig både tekniske og praktiske udfordringer, der skal løses, forklarer forretningsleder Katja Udbye Christensen fra Teknologisk Institut.

Få fuld adgang til FacilityTech

FacilityTech er målrettet professionelle, der arbejder med renovering, drift og vedligehold af bygninger i såvel den offentlige som den private sektor. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til FacilityTech
Alt indhold på FacilityTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.