Her mister skolebyggerier støtte, hvis de ikke overholder energimål

skole, skotland
Bertha Park High School i den skotske by Perth er den første nybyggede skole i Skotland i 25 år. Skolen opvarmes med vedvarende energi og er bygget energieffektivt. Illustration: Bertha Park High School.
I Skotland bliver flere og flere skolebyggerier opført efter standard med skrappe energikrav. Det sker, efter regeringen har besluttet at justere den økonomiske støtte efter en række bæredygtighedsmål.
Løsninger16. juni kl. 05:45

En skrap økonomisk model har fået mange lokale regioner i Skotland til at vægte et lavt energiforbrug højt, når de bygger nye skoler. 

Med opbakning fra parlamentet vedtog den skotske regering i 2019 en milliardpakke til opgradering af de fysiske rammer for landets skoleelever. Hele to milliarder pund bliver der sat af til at bygge nye skoler og renovere de gamle for frem mod 2026. 

Som en forsikring mod at lokale regioner lover guld og grønne skove i ansøgningerne for senere at glemme løfterne, når pengene er sikret, har regeringen indført et belønningssystem, der minder om en god gammeldags lommepenge-model. Udbyttet afhænger af, hvor mange af pligterne der er gennemført. 

Udgangspunktet er, at regionerne kan få finansieret deres skoleprojekter med 50 procent støtte fra staten, hvis projektet lever op til en række krav. Det er en velkendt model. I Danmark for eksempel fra sygehusbyggerierne hvor staten har skudt godt 50 milliarder kroner i den såkaldte kvalitetsfond.

Det særlige ved den skotske skolemodel er, at pengene fra staten ikke pr. automatik flyder ud til regionerne, men udbetales løbende i årlige rater over 25 år, og samtidig skal flere betingelser være opfyldt for at få det fulde beløb. 

Få fuld adgang til FacilityTech
FacilityTech er målrettet professionelle, der arbejder med renovering, drift og vedligehold af bygninger i såvel den offentlige som den private sektor. Få tilsendt tilbud
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til FacilityTech
Alt indhold på FacilityTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger