Gigaspejle sparer Brøndby Stadion 150.000 kr. om året

Spejle på Brøndby Stadion
Illustration: Second Sun. Se større version
Fodboldbaner skal have lys for at vokse, men på stadioner ligger de meget i skygge. Fodboldklubben Brøndby IF har nu fået installeret et solreflektor-system, der har skåret 100.000 kWh af forbruget til kunstbelysning af banen.
21. september 2021 kl. 05:00
errorÆldre end 30 dage

Der er måske nok langt mellem sejrene for Brøndby i denne sæson, men på andre fronter spejler klubben på den københavnske Vestegn sig i succes.

Klubben har i det seneste år haft et samarbejde med virksomheden Second Sun om et bæredygtigt solreflektor-system, der spejler sollys ned på banen året rundt for at gavne væksten i græsset og mindske behovet for kunstig belysning.

Efter et par prototyper har man nu opsat et fungerende koncept med ni spejle på samlet 100 kvadratmeter under taget på Brøndby Stadions nordlige tribune. Spejlene kan reflektere sollys ned på den sydlige del af banen.

Løsningen kan opskaleres yderligere med flere spejle, men selv i den nuværende form er der betragteligt med kWh at spare.

»Ser vi på de ni spejle, vi har sat op på Brøndby Stadion, og hvad de leverer af sollys i løbet af et år, så skulle det have kostet 100.000 kWh ved brug af kunstlys. Elprisen stiger og falder jo virkelig meget i øjeblikket, men hvis vi tager sådan et gennemsnit af elprisen, så vil de 100.000 kWh svare til omkring 150.000 kroner sparet om året i en case a la den, vi har i Brøndby,« siger Nicolai Moustgaard, CEO i Second Sun.

93 procent reflekteres videre

Udviklingen af konceptet har været igang siden 2017, hvor Nicolai Moustgaard kom på idéen under et cafébesøg.

Få fuld adgang til FacilityTech

FacilityTech er målrettet professionelle, der arbejder med renovering, drift og vedligehold af bygninger i såvel den offentlige som den private sektor. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til FacilityTech
Alt indhold på FacilityTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.