Frygter rådskader i tage af massivtræ. Udtørring kan tage år

Fugt i massivtræskonstruktioner kan være meget svært at slippe af med - især i uventilerede tagkonstruktioner, hvor fugten kun kan komme ud gennem undersiden af elementerne.
Illustration: Klima 2050 .
Massivtræ i kompakte tagkonstruktioner udtørrer ifølge ny undersøgelse meget langsomt, når tagdækningen er lagt.
2. december 2021 kl. 05:52
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

At bygge i massivtræ bliver stadigt mere populært i Norge og i Danmark. De sidste ti år især offentlige byggerier i Norge blevet opført i massivtræ i stedet for i beton, og private bygherrer står bag prestigeprojekter som Mjøstårnet i Brumunddal og Finansparken i Stavanger. 

På vegne af Takprodusentenes Forskningsgruppe (TPF) har forskningsinstitutionen Sintef Community nu lavet fugtmålinger i 17 uventilerede tagkonstruktioner bygget i massivtræ. Undersøgelserne viser, at det kan tage mange år, før overskudsfugten er ude af tagene. 

Opdagelsen bekymrer Jørn Emil Gaarder fra Sintef Community, som har skrevet rapporten, Fuktsikring av massivtreselementer i byggeperioden.

»Vi fandt ikke synlige tegn på skimmelvækst i undersøgelserne, men det betyder ikke, at der ikke var noget. Flere af byggerierne havde risikabelt høje fugtniveauer, over 20 procent, forklarer han. 

Få fuld adgang til FacilityTech

FacilityTech er målrettet professionelle, der arbejder med renovering, drift og vedligehold af bygninger i såvel den offentlige som den private sektor. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til FacilityTech
Alt indhold på FacilityTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger