Forsøgsbyggeri vil sætte rekord i klimavenlighed

31. august kl. 05:05
Boligværkstedet Jernbanebyen Velux Moe Effekt DSB
Klimavenlige materialer, simple konstruktionsmetoder og smarte installationer skal holde både CO2-udledningen og prisen i bund i et nyt forsøgsbyggeri, der nu bliver opført i Jernbanebyen i København. Illustration: Effekt Architects.
Med et nyt udstillingsbyggeri vil projektet Byggeværkstedet undersøge, hvor langt man kan få CO2-udledningen fra boliger ned.

Sensommersolen skinner ned på en gruppe mennesker, som står midt i et gammelt industriområde midt i København. Forsamlingen har ansigtet vendt imod byens Teknik og Miljøborgmester Line Barfod. 

Blød soulmusik flyder ud af et sæt højttalere, og den smilende borgmester træder op på et lille podie og begynder at tale.

»I det her område afprøver Københavns Kommune vores drømme om, hvordan fremtidens bæredygtige by skal se ud. Vi skal finde nye måder at bo på. Og vi skal være CO2-neutrale, og her er byggeriet en vigtig spiller,« siger hun.

Bag hende strækker sig en aflang byggegrund. Den skal danne rammerne om projektet Byggeværksteder, som borgmesteren netop har igangsat.

Byggegrunden ligger i den såkaldte Jernbaneby. Et gammelt DSB-ejet område, som over tid skal udvikles til en ny bydel. Lige nu er jorden dækket af ukrudt, og der er kun de første spæde tegn på byggeaktivitet. Men i løbet af det næste år skal der opføres et forsøgsbyggeri. Målet er, at byggeriet skal have det hidtil laveste CO2-aftryk i Danmark. 

Væk med betonfundamentet

På byggegrunden i Jernbanebyen skal der opføres 5 pavilloner, der skal bruges til arrangementer og debat om byggeri og arkitektur. Derudover skal der opføres to familieboliger på 114 kvadratmeter. De to boliger bliver som udgangspunkt bygget til en familie på fire mennesker. En af partnerne i projektet er Ingeniørfirmaet Moe. De har regnet sig frem til, at det årlige CO2-aftryk for boligerne vil ligge på under 4 kg CO2 pr. kvadratmeter. 

Boligværkstedet Jernbanebyen Velux Moe Effekt DSB
Illustration: Effekt Architects.

Om det lavt nok til, at boligerne rent faktisk bliver de mest klimavenlige i landet, er svært at sige, da der ikke findes data på samtlige bygninger i Danmark. Men boligernes CO2-aftryk kan sammenlignes med tallene i en rapport fra Aalborg Universitet. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her har forskere analyseret 60 nyere bygninger i et forsøg på at få en referenceværdi for bygningers CO2-udledning. I den undersøgelse havde bygninger med det laveste klimaaftryk en årlig CO2-udledning på seks kg pr. kvadratmeter. Hvis beregningerne fra Moe holder stik, er CO2-udledningen fra de to udstillingshuse altså lavere end udledningen fra samtlige 60 bygninger i analysen. 

»Vi har forsøgt at se, hvor langt vi kan få CO2-aftrykket ned, med nogle løsninger og materialer, som samtidig også er bygbare. Her er træ et vigtigt materiale. Fordi der er indlejret CO2 i træet, kan vi komme rigtig langt ned fra starten af,« fortæller Jakob Mariager, som er byggechef hos Moe.

Byggeværkstedet
Jakob Mariager er mødt op som repræsentant for Moe. Også Velux, arkitektfirmaet Effekt og entreprenøren E&P er en del af projektet. Illustration: Lasse Bak Mejlvang.

Træ kræver ikke samme energitunge produktion som f.eks. beton og stål. CO2-aftrykket fra træ er således relativt lavt, selv når bygningen er udtjent, og det CO2, som er indlejret i træet, bliver frigivet. 

Derfor har holdet bag forsøgsbyggeriet bestræbt sig på at bruge træ til så meget af byggeriet som muligt. Jakob Mariager peger ud over byggepladsen, hvor der allerede nu stikker en række fundamentskruer op af jorden. 

»De skal erstatte et betonfundament. Bygningen bliver hævet op over jorden, så man heller ikke skal have et betondæk. I stedet bliver det trækassetter,« fortæller han og tilføjer, at de løsninger, der er brugt i byggeriet, ikke nødvendigvis er dyrere end det, som anvendes i traditionelt byggeri.

Store vinduer og naturlig ventilation

Også i forhold til indeklimaet vil parterne bag Boligværkstedet gerne gå så langt som muligt. De har gjort et forsøg på at bruge materialer, der afgasser mindst muligt. Desuden er rum og vinduer designet så dagslys og naturlig ventilation kan komplementere mekanisk ventilation og kunstig belysning. 

Og Ifølge Jakob Mariager er der som udgangspunkt ikke noget modsætningsforhold mellem at bygge klimavenligt og optimere indeklimaet. Selvom træ afgasser nogle formaldehyder, er det generelt et godt materiale i forhold til indeklima og fugt. Og selvom boligerne er forsynet med mange store ruder for at give mest muligt naturlig belysning, er det ikke noget, der går nævneværdigt ud over energiforbruget.

»Hvis man har nogle gode energiruder, så kan man komme langt ned i forhold til, hvor meget energi der bruges. Og hvis man så placerer dem rigtig, så får man et tilskud til opvarmning og lys fra solen,« siger Jakob Mariager.

Byggeværkstedet
Her ses en illustration af, hvordan det færdige projekt skal se. Både boliger og pavilloner har installeret solceller på tagene. Illustration: Effekt.

Byggeudstilling til inspiration

Byggeriet forventes at stå klar i løbet af 2023. I første omgang er det dog ikke meningen, at der skal bo nogle i de to huse. På nuværende tidspunkt har Københavns Kommune nemlig ikke givet tilladelse til, at man må bo permanent i Jernbanebyen. 

I stedet skal husene stå som en form for byggeudstilling, når København næste år skal være global arkitekturhovedstad. Først herefter bliver husene rykket til et andet sted, og de første beboere får lov at flytte ind. 

Indtil da er det meningen, at de to boliger skal fremstå som et eksempel på, hvordan fremtidens byggeri kan se ud. Og derfor bliver de også bygget med løsninger, der ifølge Jakob Mariager kan skaleres og anvendes andre steder i byggebranchen.

»Det som bliver bygget her, er en lille prototype. Men man har været inde og kigge på alle mulige forskellige typer facader til både enfamiliehuse, rækkehuse eller en hel karré i fem etager. Derfor kan det skaleres op til noget, som i virkeligheden kan bruges alle steder.«

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger