Fjerner kuldebroer fra glas- og stålfacade med flydende isolering

Grieghallen Bergen
Illustration: Eilif Stene / Grieghallen.
Koncertbygningen Grieghallen er et arkitektonisk ikon, og derfor må udtrykket på den 5.000 m2 store glas- og stålfacade ikke ændres. Det har gjort den svær at efterisolere. Men nu prøves flydende isolering i fuld skala.
Løsninger3. maj kl. 05:55

Aerolon er et amerikansk produkt, der blev udviklet for omkring ti år siden. Hverken i navn eller egenskaber adskiller den sig fra aerogel, som oprindeligt er udviklet til brug i rumfartsindustrien, og som sammen med vakuumpaneler regnes for at være blandt verdens mest effektive isoleringsmaterialer.

Den høje isoleringsgrad gør, at aerolon kan lægges i meget tyndere lag end mineraluld, EPS og andre isoleringsmaterialer. Den høje pris gør dog, at det næppe kan betale sig, medmindre der er for lidt plads til andre materialer eller når kvadratmeterprisen i et område er usædvanlig høj.

Aerolon er udviklet efter samme princip som aerogel, men den er endnu tyndere, og den er flydende. Belægningen består blot af små glasperler med luft og et lysegult bindemiddel. Boblerne indeholder luft, og stillestående luft leder som bekendt ikke varme. Det er dem, der bryder kuldebroerne.

Belægningen sprøjtes normalt på overfladen, der skal isoleres, det være sig stålrør, dæksler eller andre komponenter, der lækker termisk energi. På metaller kan det også modvirke korrosion.

Få fuld adgang til FacilityTech

FacilityTech er målrettet professionelle, der arbejder med renovering, drift og vedligehold af bygninger i såvel den offentlige som den private sektor. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til FacilityTech
Alt indhold på FacilityTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger