Fanger ikke farlige partikler: Emhætters blinde vinkel under lup

bacon, stegning, emhætte
Illustration: Realdania By & Byg / Helene Høyer Mikkelsen. Se større version
Et forsøgsprojekt viser, at emhætter uden aftræk til det fri er langt ringere til at opfange små 2,5M-partikler. Det skal nu undersøges nærmere i et større projekt.
26. oktober 2021 kl. 05:30
errorÆldre end 30 dage

Når en emhættes ydeevne skal måles og vejes, er fokus ofte på, hvor hurtigt fugt og lugt fra madlavningen forsvinder fra køkkenet og resten af boligen.

Mange er ikke opmærksomme på, at madlavningen efterlader små potentielt skadelige partikler i luften. Et forsøgsprojekt viser, at der er stor forskel på, hvor gode emhætter er til netop at håndtere denne opgave.

»Man har ikke rigtig kræset omkring, hvor gode emhætter er til at få trukket de partikler ud, der stammer fra madlavningen. Og jeg tror, at de foreløbige resultater, vi har fundet, vil overraske mange,« siger Steffen Maagaard, koncernkompetencechef i energidesign og indeklima i Moe.

Moe er totalrådgiver på et flerårigt Realdania-projekt med fokus på en lang række indeklimaforhold.

Som en del af projektet er forskellige emhætter blevet testet for deres evne til at fjerne meget fine partikler med en diameter under 2,5 mikrometer (PM2,5-partikler).

Ifølge Torben Sigsgaard, der er professor ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, viser forskning, at de små partikler er særligt problematiske for personer, der i forvejen har luftvejssygdomme som KOL og astma.

»De giver flere irritationer i luftvejene og kan forstærke luftvejsproblemer,« siger han.

Få fuld adgang til FacilityTech

FacilityTech er målrettet professionelle, der arbejder med renovering, drift og vedligehold af bygninger i såvel den offentlige som den private sektor. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til FacilityTech
Alt indhold på FacilityTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.