Efter 60 år: Opdager fejl i statiske beregninger bag ikoniske højhuse

Bellahøj, konstruktion, beregninger
Illustration: Wiki Commons. Se større version
I forbindelse med renovering af Bellahøjhusene i København er der fundet fejl i de oprindelige statiske beregninger. Flere højhuse skal forstærkes.
2. november 2021 kl. 05:30
errorÆldre end 30 dage

En regnefejl fra dengang statiske beregninger blev nedskrevet med blyant på linjeret papir, kan få store konsekvenser for nogle af landets ældste højhuse. 

I forbindelse med projekteringen af et renoveringsprojekt er der fundet fejl i beregninger bag fem af de såkaldte 28 Bellahøjhuse, der er opført i 1950’erne. Med deres placering i Brønshøj på et af hovedstadens højeste punkter og deres højde på otte til tretten etager kan de ses fra lang afstand. 

»Vi har fået oplyst, at vindlaster ikke er indregnet i tilstrækkeligt omfang og er på den baggrund blevet anbefalet at få undersøgt bygningernes stabilitet nærmere. Det er selvfølgelig noget, vi tager meget alvorligt,« siger områdechef i KAB (Københavns Almindelige Boligselskab), Finn Larsen. 

KAB har ikke ønsket at give flere detaljer om beregningssvipseren eller udlevere tekniske rapporter, før igangværende undersøgelser er afsluttet.

På baggrund af regnefejlene har Niras og Arkitema, der projekterer renoveringen af de pågældende fem højhuse, allerede planlagt forstærkninger af vægge.

Men et andet eksternt ingeniørfirma, Jørgen Nielsen Rådgivende Ingeniører, der også har gennemgået de oprindelige beregninger, har anbefalet, at der bliver lavet yderligere undersøgelser af stabiliteten.

Få fuld adgang til FacilityTech

FacilityTech er målrettet professionelle, der arbejder med renovering, drift og vedligehold af bygninger i såvel den offentlige som den private sektor. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til FacilityTech
Alt indhold på FacilityTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.