Danmark hårdt ramt af legionella: Ingen krav til vandet som i andre lande

brusebad
Illustration: Bigstock.
De fleste europæiske lande har indført krav om forebyggende vandprøver og grænser for mængden af de potentielt dødelige legionella-bakterier i vandsystemer. Danmark har ingen af delene.
23. september 2021 kl. 05:32
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Til trods for at Danmark er et af de lande i EU, der er hårdest ramt af legionella, stiller vi herhjemme ikke krav om, at der skal tages vandprøver fra bygningers varmtvandsinstallationer for at forebygge smitte med den potentielt dødelige legionærsygdom.

Vores manglende krav står i stik modsætning til situationen i mange andre lande, og nu mener to eksperter, at vi bør overveje at skærpe overvågningen.

En af dem er Niss Skov Nielsen, der har en ph.d. i samfundsmedicin og forsker ved Institut for Byggeri, By og Miljø på Aalborg Universitet.

Han har i 2019 udarbejdet et notat til den tidligere Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, som bygger på et projekt, der havde til formål at kigge mod andre landes vandprøve-programmer for at vurdere, om prøver fra bygningers varme brugsvand kan forebygge legionellasmitte.

Her blev det efter at have kigget mod blandt andet Frankrig og Norge konstateret, at deres forebyggelses-programmer ser ud til at virke, da smittetilfældene stagnerede, efter landene - blandt andre tiltag - på hver sin vis indførte krav om, at bygningsejere skal tage vandprøver.

Niss Skov Nielsen mener derfor, at det i Danmark vil være en god idé at indføre vandprøver og en grænseværdi som et delelement i en dansk indsats for at kontrolle legionella i danske vandsystemer.

Få fuld adgang til FacilityTech

FacilityTech er målrettet professionelle, der arbejder med renovering, drift og vedligehold af bygninger i såvel den offentlige som den private sektor. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til FacilityTech
Alt indhold på FacilityTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger