CO2-prisen skal op, hvis cirkulært byggeri skal slå igennem

Cirkulære byggemetoder bliver mere og mere udbredte. Eksempelvis er facaderne på det nye fælles spisehus på Grønttorvet i Valby, som ses her i forgrunden, bygget af gamle beton-elementer fra de bygninger, der tidligere stod på stedet. De er blevet renset for miljøgiften PCB, boltet sammen i den nye bygning og efterisoleret indvendigt. Interessen drives imidlertid stadig mest af idealisme, og en tro på og erfaring med, at bæredygtighed sælger. Som reglerne er i dag, bliver man nemlig ikke belønnet for at vælge genanvendte materialer, selvom det både sparer CO2 og ressourcer.
Foto : Lendager Arkitekter
Cirkulære byggemetoder bliver mere og mere udbredte. Eksempelvis er facaderne på det nye fælles spisehus på Grønttorvet i Valby, som ses her i forgrunden, bygget af gamle beton-elementer fra de bygninger, der tidligere stod på stedet. De er blevet renset for miljøgiften PCB, boltet sammen i den nye bygning og efterisoleret indvendigt. Interessen drives imidlertid stadig mest af idealisme, og en tro på og erfaring med, at bæredygtighed sælger. Som reglerne er i dag, bliver man nemlig ikke belønnet for at vælge genanvendte materialer, selvom det både sparer CO2 og ressourcer. Foto : Lendager Arkitekter Illustration: Lendager Arkitekter. Se større version
Interessen for at genbruge og bygge cirkulært vokser, men for at metoden kan opskaleres og give store CO2- og ressourcebesparelser, er der behov for bedre dokumentations- og beregningsmetoder, større udbud og højere CO2-pris
14. oktober kl. 05:53
errorÆldre end 30 dage

»Hvis man googlede upcycling, da vi gik i gang, så fik du måske ét eller to hits. Og det ene af dem handlede om et firma, der lavede tasker af gamle juicebrikker. Det var ligesom det.«

Sådan beskriver arkitekt Anders Lendager tilstanden for cirkulært byggeri for ti år siden, hvor han havde fået til opgave at bygge et hus med upcyclede materialer som led i Realdania projektet Mini CO2-husene.  

Googler man upcycling i dag, dukker der imidlertid millioner af hits op. Siden Upcycling House åbnede i 2012, er der nemlig sat gang i utallige forsøg, projekter, undersøgelser og rapporter – og flere reelle byggerier. 

»I går var jeg til åbningen af den sociale hub på Grønttorvet i Valby. Der er det lykkedes os at bygge et hus med elementer, som man normalt dømmer ude. Betonelementerne fra det gamle Grønttorv var alle inficerede med PCB, men det har vi fået renset af, og nu er de genanvendt både som klimaskærm og indvendig væg i hubben, og det hele er samlet på en måde, så det kan skilles ad igen,« fortæller Anders Lendager, før han opremser endnu flere eksempler på, at interessen for cirkulært byggeri ikke længere bare findes blandt filantroper: 

Få fuld adgang til FacilityTech

FacilityTech er målrettet professionelle, der arbejder med renovering, drift og vedligehold af bygninger i såvel den offentlige som den private sektor.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til FacilityTech
Alt indhold på FacilityTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Du har ikke tilladelse til at deltage i debatten. Kontakt support@ing.dk hvis du mener at dette er en fejl.
Forsiden