Byggeriets hit’n’run-model giver dårligere bygninger og energispild

Lucile Julia Sarran
Byggebranchens forretningsmodel, hvor det handler om at få opført en bygning så hurtigt og billigt som muligt, hvorefter man haster videre til næste projekt, fører til dårligt indeklima, energispild og utilfredse beboere. Men kun få fremsynede bygherrer har ifølge tidligere erhvervs-phd. Lucile Sarran forstået, at det kan betale sig at investere i at undersøge beboernes tilfredshed, så man kan rette fejl og undgå at gentage dem på de næste projekter. Illustration: Privat. Se større version
Undersøger man, hvordan beboerne faktisk oplever deres nybyggede og renoverede boliger, vil man opdage en lang række problemer med indeklima og energispild. Men så længe hverken rådgivere eller entreprenører kan se en forretning i det, vil vi bare gentage fejlene igen og igen.
Interview25. november 2021 kl. 05:56
errorÆldre end 30 dage

Undersøgelse på undersøgelse har vist, at energiforbruget i mange nybyggede og nyrenoverede boliger er markant højere end forventet. En del beboere oplever desuden indeklimaproblemer som overophedning og larm og træk fra de tekniske installationer. Men hverken arkitekter, ingeniører eller entreprenører har noget incitament til at sikre, at bygningerne fungerer i praksis. Derfor bliver fejlene ikke registreret, og de problematiske løsninger gentaget i nye byggerier igen og igen.

» Byggebranchen fungerer efter en hit-and-run-model, hvor arkitekterne designer en bygning, rådgiverne projekterer den, entreprenørerne bygger den og installerer systemerne, og når alle har fået deres penge, forsvinder de. Men bygninger står jo i mindst 50 år, og vi ved ikke, om systemerne er designet korrekt,« siger Lucile Sarran. Hun arbejder i dag som Advanced Indoor Climate Specialist hos Velux men har som erhvervs-phd. hos Saint Gobain og DTU undersøgt, hvordan beboernes oplevelse af at bo i nybyggede lejligheder i Nordhavn i København og i energirenoverede boliger i Albertslund.

Få fuld adgang til FacilityTech

FacilityTech er målrettet professionelle, der arbejder med renovering, drift og vedligehold af bygninger i såvel den offentlige som den private sektor. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til FacilityTech
Alt indhold på FacilityTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.