Bryder loven for at spare energi og skaber grobund for dødsensfarlig legionella

Bryder loven for at spare energi og skaber grobund for dødsensfarlig legionella
Illustration: Ingeniøren. Se større version
Knap to ud af tre varmtvandsinstallationer i fire større byer driftes med temperaturer under de 50 grader, som bygningsreglementet stiller krav til for at undgå farlige bakterier, viser en ny undersøgelse fra Statens Serum Institut.
21. september kl. 05:09
errorÆldre end 30 dage

Den massive fokus på energibesparelser de senere år kan være med til at forklare, hvorfor Danmark har oplevet en markant stigning i antallet af smittetilfælde med legionærsygdom -  en potentielt dødelig lungebetændelse forårsaget af den vandbårne bakterie legionella.

Sådan lyder den opsigtsvækkende konklusion i en netop offentliggjort rapport fra Statens Serum Institut, SSI.

Ifølge bygningsreglementet skal varmtvandsinstallationer driftes med minimum 50 grader celsius varmt vand i hele systemet for at undgå farlige bakterier som legionella. Men SSI kan efter at have tjekket vandtemperaturer i 104 ejendommes varmtvandsinstallationer i Aalborg, Esbjerg, Odense og Randers konstatere, at knap to ud af tre af dem ikke overholder bygningsreglementets temperaturkrav - og dermed altså er ulovlige.

»Der har gennem en årrække været fokus på energibesparelse, hvilket kan være årsag til, at en stor del af anlæg i dag drives med for lave temperaturer,« fremgår det SSI-rapporten ‘Undersøgelse af vandprøver som indikator for legionellatilfælde og typer’.

Få fuld adgang til FacilityTech

FacilityTech er målrettet professionelle, der arbejder med renovering, drift og vedligehold af bygninger i såvel den offentlige som den private sektor.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til FacilityTech
Alt indhold på FacilityTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Du har ikke tilladelse til at deltage i debatten. Kontakt support@ing.dk hvis du mener at dette er en fejl.
Forsiden