Branchekilder: Droppet altantilsyn betyder, at kollaps vil ske igen

altan kollaps altankollaps udliggerjern
Illustration: Build, Aalborg Universitet. Se større version
Byggebranchen er overrasket over, at boligministeren endegyldigt har droppet at indføre et tilsynskrav for de ældste og mest risikable altantyper. En ekstra informationsindsats, som ministeren lægger op til, vil ikke forhindre nye kollaps, lyder vurderingen.
16. november 2021 kl. 05:52
errorÆldre end 30 dage

Omkring 100.000 danske altaner er af en type, som Teknologisk Institut vurderer, er mere udsatte for kollaps end øvrige altantyper. I 2016 og 2020 er altaner af denne type kollapset uvarslet, og flere personer er kommet alvorligt til skade. Iølge et nyt estimat kan altanerne sikkerhedsvurderes for 60-80 mio. kroner, men indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) har besluttet at droppe alle overvejelser om at indføre et tilsynskrav for ældre altaner. Den beslutning overrasker og undrer flere steder i byggebranchen, for både bygherrer, rådgivere, entreprenører og altanproducenter har bakket om tilsynskravet. 

»Jeg er noget overrasket over, at beslutningen landede, hvor den gjorde. Vi kan se, at man har afvejet risiko overfor omkostninger, men der har været nogle ret grelle ulykkestilfælde, og vi taler om sager, hvor folk risikerer at miste livet. Derfor hældede vi mere til, at man skulle gå frem efter forsigtighedsprincippet, end politikerne har valgt at gøre,« siger Henrik Lindved Bang, der er direktør i Bygherreforeningen. 

Få fuld adgang til FacilityTech

FacilityTech er målrettet professionelle, der arbejder med renovering, drift og vedligehold af bygninger i såvel den offentlige som den private sektor. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til FacilityTech
Alt indhold på FacilityTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.