Bolig-i-boks vinder Renoverprisen

8. september kl. 23:00
Fabers fabrikker renoverprisen
Illustration: Thomas Rockall Muus.
Et nyt bud på, hvordan man kan omdanne gamle fabriksbygninger med minimal nedrivning vandt Renoverprisens boligkategori, mens ingeniørevner og håndværkersnilde blev belønnet i de to øvrige kategorier.

Efter en flere måneder lang votering, endte Renoverprisens dommere torsdag med at fremhæve to projekter med tilknytning til retsvæsnet - og et tredje, som viste en helt ny måde at transformere en gammel industribygning til indbydende boliger.

I kategorien boliger blev projektet Fabers Fabrikker således kåret som vinder foran omdannelsen af Det Gamle Posthus i Brædstrup og renoveringen af bebyggelsen Ellebo Blok 3 i Ballerup.

I Ryslinge på Fyn har kommunen, bygherren og totalrådgiveren Arcgency forsøgt at udvikle en ny løsning til at omdanne gamle bygninger til billige boliger. Ideen var at lade så meget af bygningsskallen som muligt stå urørt og bygge isolerede rum inde i bygningerne. Ideen, som kaldes hus-i-hus er blevet testet i bygningen Fabers Fabrikker, der en gang husede en gardinproducent.

De nye konstruktioner opbygges modulært og friholdes fra de eksisterende vægge. Der anvendes standardmaterialer, standardmål og rette vinkler. På den måde kan kernerne bygges uden at forholde sig til den eksisterende bygnings skævheder og det effektiviserer arbejdstiden. Ved lysningerne var det dog nødvendigt at lave skræddersyede løsninger for at binde ydervæggen og den isolerede “boligkasse” sammen.

Gennembrød fængselsbygning

I kategorien Institution løb Vestsalen i Fængslet i Horsens af med førstepladsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det gamle statsfængsel i Horsens har et hold bestående af Cubo Arkitekter, ingeniørfirmaerne Rambøll og Niras og entreprenøren Casa A/S gennemført en markant ombygning af fængslets vestfløj ved at fjerne de to nederste etager i murstensbygningen og erstatte dem med 210 tons konstruktionsstål.

Fængslet Horsens Renoverprisen
Illustration: Thomas Rockall Muus.

Over den gamle indergård blev der monteret et 135 ton tungt glas-shedtag, På den måde fik man skabt et stort multifunktionelt rum, som kan opdeles i tre sale eller holdes helt åbent, og som åbner op ud mod fængslets store åbne gård, der bruges til de største koncerter. 
Ombygningen lykkes uden at forårsage revner i den overliggende gamle fængselsbygning.

Retten istandsat

I den sidste kategori, erhverv, fortsatte dommerne i samme sektor. Der blev Retten i Aarhus nemlig kåret som vinder. Der er den over 100 år gamle bygning blevet istandsat, og de tidligere arkivrum med kilometerlange reoler er blevet forvandlet til retssale, møderum og kontorer. Og i den tidligere læsesal er de gamle reoler bevaret og suppleret med kunstnerisk udsmykning.

Retten i Aarhus Renoverprisen
Illustration: Thomas Rockall Muus.

Du kan læse mere om projekterne og de øvrige nominerede her. 
 

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger