Det er endnu uvist, hvor meget asbeststøv børn og medarbejdere i børnehaven har indåndet.
Det er endnu uvist, hvor meget asbeststøv børn og medarbejdere i børnehaven har indåndet.

Foto : Privatfoto

Børnehavebørn gik rundt i asbeststøv i dagevis

Vuggestue- og børnehavebørn i Albertslund har i dagevis gået op og ned af en asbestsanering uden ordentlig afskærmning. Kommunen har fyret entreprenøren, men det er endnu uklart, hvem der har ansvaret.
Vuggestue- og børnehavebørn i Børnehuset Brillesøen i Albertslund har i flere dage tumlet rundt på deres legeplads, mens håndværkere fjernede asbestholdige facadeplader og smed dem på jorden lige op ad legepladsen. 
Få fuld adgang til FacilityTech?
FacilityTech er mediet til dig, der arbejder med renovering, drift og vedligehold af bygninger i såvel den offentlige som den private sektor. Vi bringer ny viden om teknologiske løsninger, digitalisering, udbud, standarder og rammebetingelser, og via cases fra ind- og udland sætter vi fokus på de muligheder, udfordringer og løsninger, som du, står over for.
Prøv FacilityTech

Få 3 ugers gratis og uforpligtende prøveabonnement

Klik her
Fakta om asbest

- Asbest tåler temperaturer op til 900 grader, og det har tidligere været anvendt til at armere, isolere og brandsikre bygning.

- Indånding af løse asbestfibre kan resultere i flere forskellige former for kræft. Flere af sygdommene kræver massive udsættelser for asbeststøv, men for lungehindekræft findes der ingen nedre grænse for antallet af indåndede fibre.

- Reglerne for brug af asbest er gradvist blevet strammet siden 1972, og i dag er Det forbudt at bruge asbest eller asbestholdigt materiale på grund af materialets sundhedsfare.

- Der findes stadig asbest i gamle bygninger. Materialet kan findes i vægge,  lofter, tage og gulvbelægninger. Asbest er også blevet brugt til ventilationskanaler og rør til vandforsyning.
 
- Asbestholdige materialer, der er taget ned, afmonteret eller på anden made fjernet fra deres oprindelige placering, må ikke sættes op igen eller på anden måder genanvendes. Det gælder også, selv om materialerne er ubeskadigede.

Kilder: Arbejdsmiljø i Danmark og Håndbogen - arbejdsmiljø i bygge og anlæg