Bliv betalt for at slukke for ventilation og køling

Ballerup Centret dades newsec
Illustration: Dades.
Flere solceller og vindmøller betyder, at elproduktionen bliver mere uforudsigelig. Derfor er der brug for flere virksomheder og bygningsejere, der lynhurtigt kan mindske deres forbrug. Det kræver en investering i mere styring, men tilbagebetalingstiden ser ud til at være under fire år. 
12. januar 2021 kl. 05:50
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Kortvarige afbrydelser af køle- og ventilationsanlæg i landets store indkøbscentre kan fremover give ejerne kølige kontanter.  

Energinet, som har ansvaret for at sikre stabiliteten i elsystemet, står nemlig med en stor udfordring. I dag holder Energinet frekvensen i elnettet i det rette interval og forholdet mellem produktion og forbrug i balance ved at indkøbe såkaldte systemydelser - altså muligheden for at øge eller mindske forbruget og produktionen. Men frem mod 2030 forventes elforruget at fordoble, og samtidig bliver elsystemet mere afhængigt at solceller og vindmøller, hvor produktionen svinger efter alt efter vejret og årstider. Det gør udfordringen med at holde elsystemet i balance langt større, og derfor er Energinet på jagt efter flere og grønnere kilder til systemydelser,  

I den forbindelse er køle- og ventilationsanlæg oplagte, for de kan med kort varsel sænke deres elforbrug, uden det går ud over komforten i bygningerne og på den måde hjælpe til at holde nettets frekvens i balance. 

Få fuld adgang til FacilityTech

FacilityTech er målrettet professionelle, der arbejder med renovering, drift og vedligehold af bygninger i såvel den offentlige som den private sektor. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til FacilityTech
Alt indhold på FacilityTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger