Bedre luft og lys styrker elevers indlæring - især i kombination

Foto : Scanpix

Bedre luft og lys styrker elevers indlæring - især i kombination

Forskere fra DTU Byg har undersøgt de effekter, som bedre belysning og ventilation har på elevers præstationer i skolen. Eleverne leverede op til 12 procent bedre, når luft- og lystiltag blev kombineret.
Elever er mere koncentrerede, mere effektive og laver færre fejl, når der er styr på indeklimaet. Det viser et nyt studie, der desuden finder, at der er en mer­effekt ved både at opgradere ventilation og belysning. Det er forskere fra DTU Byg, der har undersøgt, hvordan lysforhold og ventilation påvirker elevers kognitive præstationer i klasse­lokalet – både individuelt og i kombination.
Vil du have fuld adgang til FacilityTech?

FacilityTech er mediet til dig, der arbejder med renovering, drift og vedligehold af bygninger i såvel den offentlige som den private sektor. Vi bringer ny viden om teknologiske løsninger, digitalisering, udbud, standarder og rammebetingelser, og via cases fra ind- og udland sætter vi fokus på de muligheder, udfordringer og løsninger, som du, står over for.

Fakta: Sådan har forskerne testet

Elevernes præstationer i matematik, koncentration, hastighed (processing speed) og logisk tænkning blev testet i tre opgaver:

D2-test (koncentration, hastighed): Testen består af 14 linjer med hver 57 symboler. Symbolerne er et d eller p med én eller to prikker omkring (’ eller ’’) over og/eller under bogstavet. Deltagerne skal kun markere symbolet, der udgøres af et d med to prikker. Forskerne trækker to tal ud af hvert enkelt prøvesvar. Hastighed måles ved antal af symboler gennemgået fratrukket antallet af fejl. Koncentration er antallet af korrekt markerede d2-symboler fratrukket antallet af (forkerte) markeringer af ikke-d2 symboler.

Baddeley-test (logisk tænkning): En geometrisk figur kombineres med et udsagn (f.eks.: »Firkanten er ikke inden i cirklen«), som deltagerne skal vurdere som sandt eller falsk.

Matematik: Opgaver i multiplikation og division.