Aarhus vil vise, hvordan kommuner kan kombinere solceller og flowbatterier

flowbatteri vanadium Mårslet Skole Aarhus batteri
Siden april 2021 har et flowbatteri opstillet i kælderen under Mårslet Skole lagret overskydende strøm fra skolen 1.200 m2 solcelleanlæg. Det 100 kWh store lager betyder, at skolen kan bruge en større andel af sin egenproducerede strøm, og minimere indkøbet af strøm, når prisen er højest. Det giver ifølge batteriproducenten Visblue skolen en besparelse på 30.000 kr. om året. Batterilevetiden forventes at være mindst 30 år, så selv om batteriet kostede 400.000 kroner, ser økonomien fornuftig ud. Nu vil Aarhus Kommune udbrede teknologien til fire skoler yderligere. Illustration: Pierre Lecuelle.
Kommuner kan spare penge ved at kombinere solceller og energilagring. De seneste år, har lovgivningen stået i vejen, men nu vil Aarhus Kommune etablere et såkaldt klimaselskab og teste juraen, teknikken og økonomien.
Løsninger22. februar kl. 05:55
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Der er både ny lovgivning om solceller og nye muligheder for at bruge strømmen fra dem på vej. Begge dele vil Aarhus Kommune teste i et nyt projekt, som embedsfolkene har bedt politikerne om opbakning til. Baggrunden for ansøgningen er kommunens erfaringer med solceller, fortæller projektleder Pierre Lecuelle fra Aarhus Kommunes teknik- og miljøforvaltning. 

»Fra 2014 og frem har vi sat mellemstore solcelleanlæg på 32 af vores skoler. Anlæggene blev dimensionerede, så de passede til forbruget på skolerne, men siden har vi renoveret nogle af skolerne og udskiftet belysning og ventilation, så forbruget er faldet. Det betyder, at vi i dag er nødt til at sælge en større del af strømmen på nettet til en pris, der - indtil for nylig - var meget lav: I gennemsnit har vi fået omkring 15-25 øre per kWh,« fortæller han. 

For at kunne udnytte strømmen bedre, fik Mårslet Skole, der har det største solcelleanlæg, sidste år installeret et batteri i kælderen. 

Få fuld adgang til FacilityTech

FacilityTech er målrettet professionelle, der arbejder med renovering, drift og vedligehold af bygninger i såvel den offentlige som den private sektor. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til FacilityTech
Alt indhold på FacilityTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger