Spektakulært “værtshus” er designet til at blive splittet ad
Der er blevet talt og skrevet meget om design-for-adskillelse og cirkulær økonomi i byggebranchen de senere år. Men i Køge er tankerne allerede virkeliggjort i Bryggeriet Braunsteins nye besøgscenter. Grunden det ligger på skal sandsynligvis skal omdannes indenfor en kortere årrække, og derfor var det et kommunalt krav, at bygningen let skulle kunne adskilles igen.

Foto : Rasmus Hjortshøj / Adept

Spektakulært “værtshus” er designet til at blive splittet ad

Køge Havn er under omdannelse. Så da et lokalt bryggeri ville bygge et kombineret udskænkningssted, besøgscenter og cafe var det et krav, at bygningen skulle kunne skilles ad igen.
 
Vil du have fuld adgang til FacilityTech?

FacilityTech er mediet til dig, der arbejder med renovering, drift og vedligehold af bygninger i såvel den offentlige som den private sektor. Vi bringer ny viden om teknologiske løsninger, digitalisering, udbud, standarder og rammebetingelser, og via cases fra ind- og udland sætter vi fokus på de muligheder, udfordringer og løsninger, som du, står over for.

Prøv FacilityTech

Få 3 ugers gratis og uforpligtende prøveabonnement

Klik her
Design for adskillelse

Design for disassembly - på dansk kaldet design for adskillelse – indebærer, at byggerier, byggesystemer, byggekomponenter og materialer konstrueres og behandles, så de kan skilles ad igen og genbruges eller genanvendes. Alt sammen for at mindske mængden af affald og øge fleksibiliteten i byggeriet.

Det betyder, at en bygning skal være let at ombygge, og materialer ikke må blandes på måder, der umuliggør direkte genbrug. 

Netværket Circle House Lab udgav i 2020 et "green paper" om metoden. 

Dansk Standard har desuden udviklet en standard, der kan hjælpe undervejs i processen.