Njals Tårn: Over 300 søjler skal styrketestes for at dokumentere sikkerhed

Foto : Morten Munk Andersen

Njals Tårn: Over 300 søjler skal styrketestes for at dokumentere sikkerhed

Hundredvis af betonprøver skal vise, at sikkerheden i Njals Tårn er på plads, selvom søjlerne er langt svagere end projekteret.
Indledende undersøgelser har vist, at betonen er for svag i det 23 etager høje Njals Tårn, der er under opførsel på Amager, og nu skal et omfattende testprogram afdække omfanget. Ikke bare i søjlerne, men også i dæk og vægge op gennem den 86 meter høje bygning.
Vil du have fuld adgang til FacilityTech?

FacilityTech er mediet til dig, der arbejder med renovering, drift og vedligehold af bygninger i såvel den offentlige som den private sektor. Vi bringer ny viden om teknologiske løsninger, digitalisering, udbud, standarder og rammebetingelser, og via cases fra ind- og udland sætter vi fokus på de muligheder, udfordringer og løsninger, som du, står over for.

Prøv FacilityTech

Få 3 ugers gratis og uforpligtende prøveabonnement

Klik her
Sagen kort

* Byggeriet af det cirka 90 meter høje Njals Tårn på Amager blev stoppet kort inden afleveringen, da der ikke er dokumentation for bæreevne og holdbarhed. 

* Flere undersøgelser har vist, at betonen i fundamentet indeholder byggeaffald og er af langt ringere kvalitet, end bygningen blev godkendt til. Nyere undersøgelser viser desuden, at der også er problemer med styrkeniveauet i søjlerne.

* Bygningens fremtid afhænger af, om den ansvarlige bygherre og entreprenør, Bach Gruppen, der desuden efterforskes af politiet, kan dokumentere sikkerheden over for Københavns Kommune og dennes rådgivere. Byggemyndigheden har tilkendegivet, at de vil give grønt lys til konstruktionen af et nyt fundament. Evt. forstærkning af svage søjler vil kræve endnu en særskilt byggetilladelse.
 
* Bach Gruppen har anmeldt en tidligere direktør og en gruppe tidligere ansatte til politiet. De forhenværende ansatte er mistænkt for at stå bag svindel med betonen til Njals Tårn.