Færger, kontorer og hoteller renser nu luften med UV-lys

Foto : Karsten Snitkjær

Færger, kontorer og hoteller renser nu luften med UV-lys

Molslinjens hurtigfærger har ligesom flere virksomheder fået installeret UV-lys i ventilationssystemerne, så vira og bakterier ikke spredes via luften. Leverandør advarer dog om, at teknologien nogle steder bruges uden tilstrækkelig hensyn til sikkerhed og effektivitet.
Et blåligt lys skinner svagt ud af stadigt flere ventilationskanaler. For at undgå luftbåren smittespredning installeres der nemlig ultraviolet lys i ventilationssystemerne flere steder i Danmark for tiden – blandt andet hos rederiet Molslinjen:
Vil du have fuld adgang til FacilityTech?

FacilityTech er mediet til dig, der arbejder med renovering, drift og vedligehold af bygninger i såvel den offentlige som den private sektor. Vi bringer ny viden om teknologiske løsninger, digitalisering, udbud, standarder og rammebetingelser, og via cases fra ind- og udland sætter vi fokus på de muligheder, udfordringer og løsninger, som du, står over for.

Prøv FacilityTech

Få 3 ugers gratis og uforpligtende prøveabonnement

Klik her
Fakta: UV-lys

Ultraviolet lys er har bølgelængder mellem 100-400 nm. Det ultraviolette område inddeles i UV-A (315-400 nm), UV-B (280-315 nm) og UV-C (100-280 nm).

UVC er den mest effektive type ultraviolet stråling i forhold til at ødelægge og inaktiviere vira, bakterier og svampe ved at trænge gennem cellevæggene og ødelægge henholdsvis RNA og DNA, så celledelingen stopper.

Ifølge de amerikanske sundhedsmyndigheder, var der ikke definitive beviser for, at UV-stråling kan ødelægge SARS-CoV-2-virus, da de udgav deres vejledning om UV-lamper i september 2020, men ifølge fagorganisationen Illumininating Engineering Society kan UVC ødelægge SARS-CoV-2-virus, hvis virussen bliver bestrålet i tilstrækkeligt høje doser.

Kilde: FDA og Illuminating Engineering Society