Det er endnu uvist, hvor meget asbeststøv børn og medarbejdere i børnehaven har indåndet.
Det er endnu uvist, hvor meget asbeststøv børn og medarbejdere i børnehaven har indåndet.

Foto : Privatfoto

Entreprenør og forvaltning får hård kritik efter fejlslagen asbestrenovering

Entreprenøren Juul & Nielsen er blevet fyret for greel fejlhåndtering af asbest i en børneinstitution i Albertslund, men forvaltningen får også kritik af lokalpolitikerne for manglende information og for ikke at lukke arbejdet ned, da fejlene blev opdaget
Fejl hos entreprenøren Juul & Nielsen og Albertslund Kommunes forvaltning betød, at både børn, pædagoger og forældre i Børnehuset Brillesøen var i risiko for at indånde asbeststøv.
Få fuld adgang til FacilityTech?
FacilityTech er mediet til dig, der arbejder med renovering, drift og vedligehold af bygninger i såvel den offentlige som den private sektor. Vi bringer ny viden om teknologiske løsninger, digitalisering, udbud, standarder og rammebetingelser, og via cases fra ind- og udland sætter vi fokus på de muligheder, udfordringer og løsninger, som du, står over for.
Prøv FacilityTech

Få 3 ugers gratis og uforpligtende prøveabonnement

Klik her

Nævnte firmaer

Fakta om asbest

- Asbest tåler temperaturer op til 900 grader, og det har tidligere været anvendt til at armere, isolere og brandsikre bygning.

- Indånding af løse asbestfibre kan resultere i flere forskellige former for kræft. Flere af sygdommene kræver massive udsættelser for asbeststøv, men for lungehindekræft findes der ingen nedre grænse for antallet af indåndede fibre.

- Reglerne for brug af asbest er gradvist blevet strammet siden 1972, og i dag er Det forbudt at bruge asbest eller asbestholdigt materiale på grund af materialets sundhedsfare.

- Der findes stadig asbest i gamle bygninger. Materialet kan findes i vægge,  lofter, tage og gulvbelægninger. Asbest er også blevet brugt til ventilationskanaler og rør til vandforsyning.
 
- Asbestholdige materialer, der er taget ned, afmonteret eller på anden made fjernet fra deres oprindelige placering, må ikke sættes op igen eller på anden måder genanvendes. Det gælder også, selv om materialerne er ubeskadigede.

Kilder: Arbejdsmiljø i Danmark og Håndbogen - arbejdsmiljø i bygge og anlæg