Efter alvorlig rådgiverfejl: Halsnæs Kommune tjekker alle bygninger fra Esco-projekt

Foto : Halsnæs Kommune

Efter alvorlig rådgiverfejl: Halsnæs Kommune tjekker alle bygninger fra Esco-projekt

En alvorlig rådgiverfejl under et Esco-projekt efterlod Hundested Hallen med et kollapstruet tag. Derfor tjekker Halsnæs Kommune nu alle de bygninger, som rådgiveren projekterede solenergianlæg til
Da OBH Rådgivende Ingeniører i 2011 gennemgik, hvilke af Halsnæs Kommunes bygninger, der kunne få solceller eller solfangere på taget, begik rådgiveren en alvorlig fejl. Rådgiveren antog at limtræsrammerne, der bærer hallens tag, var lige så stærke som moderne spær, selvom hallen blev opført i 1971.
Vil du have fuld adgang til FacilityTech?

FacilityTech er mediet til dig, der arbejder med renovering, drift og vedligehold af bygninger i såvel den offentlige som den private sektor. Vi bringer ny viden om teknologiske løsninger, digitalisering, udbud, standarder og rammebetingelser, og via cases fra ind- og udland sætter vi fokus på de muligheder, udfordringer og løsninger, som du, står over for.

Prøv FacilityTech

Få 3 ugers gratis og uforpligtende prøveabonnement

Klik her

Nævnte firmaer

Fakta: Esco-projektet i Halsnæs

I 2009 indgik Halsnæs Kommune en Esco-aftale med virksomheden YIT A/S på 91.4 mio.kr. Det blev dengang betegnet som en af Danmarks største Esco-aftaler.

Planen var, at YIT efter en indledende analysefase skulle energirenovere og opsætte vedvarende energianlæg på kommunens bygninger, så man samlet set ville skære 30 procent af energiforbruget i kommunens bygninger.

YIT havde OBH med som rådgiver. Anlægsfasen skulle være 1,5 år, men endte med at tage meget længere tid. Energibesparelserne blev aldrig realiseret i det planlagte omfang, og i I 2015 indgik kommunen et forlig med YIT - der på daværende tidspunkt havde skiftet navn til Caverion - hvor Caverion betalte kommunen 2,5 mio. kr. mod at blive løst fra sin forpligtelse til at opnå de lovede energibesparelser.