Bliv betalt for at slukke for ventilation og køling

Foto : Dades

Bliv betalt for at slukke for ventilation og køling

Flere solceller og vindmøller betyder, at elproduktionen bliver mere uforudsigelig. Derfor er der brug for flere virksomheder og bygningsejere, der lynhurtigt kan mindske deres forbrug. Det kræver en investering i mere styring, men tilbagebetalingstiden ser ud til at være under fire år. 
Kortvarige afbrydelser af køle- og ventilationsanlæg i landets store indkøbscentre kan fremover give ejerne kølige kontanter.  
Vil du have fuld adgang til FacilityTech?

FacilityTech er mediet til dig, der arbejder med renovering, drift og vedligehold af bygninger i såvel den offentlige som den private sektor. Vi bringer ny viden om teknologiske løsninger, digitalisering, udbud, standarder og rammebetingelser, og via cases fra ind- og udland sætter vi fokus på de muligheder, udfordringer og løsninger, som du, står over for.

Prøv FacilityTech

Få 3 ugers gratis og uforpligtende prøveabonnement

Klik her

Nævnte firmaer

Fakta: Fleksibelt elforbrug bliver stadigt vigtigere

Energinet er ansvarlig for at sikre stabiliteten i elsystemet ved at købe reservekapacitet hos elforbrugere og -producenter - såkaldte systemydelser. 

Det gør Energinet allerede i dag. I 2019 betalte Energinet således 665 mio. kr for forskellige systemydelser, og i 2018 løb regningen op i 806 mio. kr. Men elforbruget forventes at fordoble frem mod 2030, og samtidig kommer vedvarende energikilder som solceller og vindmøller, hvor produktionen svinger efter årstider og vejrforhold til at spille en langt større rolle end i dag. Det vil gøre det meget sværere at holde elnettet i balance. 

Ifølge den seneste af Energinets årlige rapporter om Elforsyningssikkerhed, forventes systemydelser derfor at komme til at spille en meget større rolle i fremtiden, og derfor forsøger Energinet at finde mange flere elforbrugere, der kan regulere deres effektforbrug, når der er brug for det: 

»Forbrugssiden har historisk set generelt været ufleksibel, hvor kun de allerstørste industrielle forbrugere har reageret på markedets prissignaler på kort sigt. Fremadrettet forventes fleksibilitet fra forbrugssiden at blive et afgørende element for at understøtte en fortsat høj elforsyningssikkerhed i forbindelse med den grønne omstilling. Fleksibelt elforbrug skal i denne sammenhæng forstås som markedsdrevet fleksibilitet, det vil sige, elforbrug som reagerer på elmarkedernes prissignaler,« står der i rapporten.

 

Virtuelle kraftværker i Sverige og Finland

Det koncept, som Siemens og Energinet nu forsøger at introducere i Danmark, er allerede i brug i vores nabolande. 

I Helsinki i Finland sælger landets største shoppingcenter, Sello, således også såkaldte systemydelser til Energinets finske pendant. Shoppingcentret har nemlig både solceller og et ellager på 2 MW. Det betyder, at shoppingcentret både kan skrue op og ned for sit forbrug og endda levere strøm til nettet, hvis der er brug for det - det er blevet et virtuelt kraftværk. 

Et lignende koncept skal tages i brug i Sverige i år. Der skal shoppingcentret Väla Centrum i Helsingborg i løbet af 2021 begynde at sælge frekvensregulering. Det kan centret, fordi man kan skrue og og ned for forbruget i ventilationsanlæg, kølemaskiner, reservegenerator samt et batteri. I næste fase skal flere enheder såsom ladestandere, belysning og varmepumper også kobles på det virtuelle kraftværk.